Francul revine pe apreciere în raport cu euro pe piaţa externă. Cursul anunţat de BNR a scăzut marţi

Francul elveţian şi-a reluat aprecierea faţă de euro pe pieţele externe în partea a doua a zilei, după ce în jurul orei 13:00 înregistra un uşor declin în raport cu moneda europeană, care a determinat şi scăderea referinţei franc/leu anunţate de BNR după trei şedinţe succesive de cotaţii record.

1001 afișări
Imaginea articolului Francul revine pe apreciere în raport cu euro pe piaţa externă. Cursul anunţat de BNR a scăzut marţi

Francul revine pe apreciere în raport cu euro pe piaţa externă. Cursul anunţat de BNR a scăzut marţi (Imagine: Shutterstock)

În jurul orei 16:30, tranzacţiile dintre băncile comerciale aveau loc în piaţa locală la un curs de 4,5125 lei/euro, în creştere de la 4,5033 lei la finalul şedinţei de luni.

La aceeaşi oră, cursul euro/franc se situa pe pieţele externe la 1,0092 franci/euro, aproape de minimul zilei, de 1,008 franci pe euro. Cel mai ridicat curs de marţi a fost înregistrat la 1,0225 franci/euro.

Francul s-ar situa astfel la un curs de 4,4713 lei, calculat prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu, foarte aproape de referinţa record anunţată luni de Banca Naţională a României (BNR).

Volumele de tranzacţionare din piaţa locală s-au situat uşor sub media zilnică de anul trecut, fiind concentrate în partea a doua a zilei. Schimburile au avut loc între un curs minim de 4,45030 lei/euro înregistrat în deschidere şi un maxim de 4,5130 lei/euro pe finalul zilei.

"Partea a doua a zilei a fost mai animată. Au apărut cumpărători şi din România, şi din Londra. Regiunea nu înregistrează variaţii semnificative faţă de dimineaţă, în timp ce pe leu este o uşoară presiune pe final. S-ar putea să fie un ordin comercial mai mare executat de o bancă, dar ar putea fi şi acţiuni speculative", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,6% faţă de euro, raportat la închiderea din ziua anterioară, în timp ce zlotul a stagnat.

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a scăzut marţi cu 0,8%, la 4,4354 lei, după ce a înregistrat recorduri succesive în ultimele trei şedinţe, în timp ce dolarul american a coborât cu 0,35 bani, la 3,878 lei, iar euro a urcat cu 0,19 bani, la 4,5037 lei.

Cursul francului elveţian a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării joi a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecută, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc.

Comparativ cu nivelul de miercuri, ultimul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul înregistrează la cursul de 4,4354 lei o apreciere de 18,5% în raport cu leul.

Aproape de momentul anunţării referinţei de către BNR, euro era cotat pe pieţele externe la 1,015 franci, în timp ce luni în acelaşi moment al zilei cursul era de 1,0067 franci/euro.

Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei, în timp ce dolarul a consemnat maximul istoric vineri, când moneda americană a fost cotată la 3,8863 lei. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Francul a crescut puternic joi pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află marţi la 0,05% - 0,41% pe an, comparativ cu 05% - 0,42% pe an luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% - 0,59% pe an, faţă de 0,11% - 0,6% pe an în zua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,59% pe an, de la 1,6% pe an luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici