Franks: Aplicarea ordonanţei privind creditele populaţiei în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor

Aplicarea OUG 50 privind creditele pentru populaţie în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane euro băncilor, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care speră că forma finală va minimiza costurile instituţiilor de credit şi va asigura protecţia consumatorului.

29 afișări
Imaginea articolului Franks: Aplicarea ordonanţei privind creditele populaţiei în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor

Franks: Aplicarea ordonanţei privind creditele populaţiei în forma actuală ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Întrebat care sunt costurile pe care băncile le vor avea ca urmare a aplicării ordonanţei în forma actuală, Franks a afirmat că BNR colectează în prezent datele, însăa o estimare preliminară arată că pierderile ar putea fi de ordinul a câteva sute de milioane de euro.

Franks a făcut aceste declaraţii, joi, după o discuţie privind ordonanţa cu preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.

"Am avut o întâlnire foarte productivă despre problema Ordonanţei 50, respectiv cum să ne asigurăm că va fi garantată atât protecţia consumatorului, cât şi respectarea legislaţiei Uniunii Europene şi protejarea sistemului financiar", a spus Franks.

El a afirmat că, potrivit legislaţiei europene, prevederile ordonanţei ar trebui aplicate pentru contractele noi, nu şi pentru cele în derulare.

"Trebuie să facem acest lucru într-un mod în care ordonanţa va minimiza riscurile băncilor, dar va asigura în acelaşi timp şi protecţia consumatorului", a mai spus oficialul FMI.

Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că FMI a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare instituţie de credit va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Băncile vor face simulările pe condiţiile actuale din OUG 50/2010, deşi nicio instituţie de credit nu a interpretat textul legii în acest sens şi nu a aplicat modificarea contractelor, cu excepţia eliminării unor comisioane.

BNR a transmis deputaţilor din Comisia de buget, finanţe că este imposibil să se pronunţe dacă trebuie să avizeze ordonanţa privind creditele populaţiei întrucât impactul actului normativ nu a fost evaluat de ANPC, iar banca centrală nu poate realiza un astfel de studiu.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea a declarat recent, citând date BNR, că aplicarea OUG 50 în forma actuală ar produce băncilor pierderi de 570 milioane de euro numai în acest an.

BNR precizează că simpla centralizare a datelor transmise de fiecare bancă nu poate fi considerată de natura studiului de impact.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici