Franks: Fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde e acoperit din buzunarele românilor

Pierderile şi arieratele companiilor de stat sunt acoperite cu bani din buzunarele românilor care plătesc taxe, mecanism care nu se înţelege uneori, a declarat marţi şeful misiunii FMI de evaluare a acrodului cu România, Jeffrey Franks.

29 afișări
Imaginea articolului Franks: Fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde e acoperit din buzunarele românilor

Franks: Fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde e acoperit din buzunarele românilor (Imagine: Levente Gergely/Mediafax Foto)

"Uneori se crede că societăţile de stat pot pierde bani fără să afecteze pe nimeni. Fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde reprezintă un cost pentru buzunarul plătitorilor de taxe. Asta se întâmplă când companiile de stat pierd bani. Asta înseamnă că banii plătiţi pe taxe de către toţi românii, atât de cei care fac 500 lei, 600 lei sau 1.000 lei pe lună, trebuie folosiţi pentru a acoperi arieratele şi pierderile acestor companii. Luaţi bani din buzunarele tuturor românilor când aceste companii produc pierderi. Dacă vrem să evităm să mai luăm bani din buzunarele tuturor românilor care plătesc taxe pentru companiile cu pierderi trebuie să rezolvăm această problemă", a afirmat Franks.

El a menţionat că atunci când problema pierderilor companiilor de stat va fi rezolvată, aceste firme nu vor mai "trage în jos economia", ci vor susţine creşterea.

Franks a mai arătat că Guvernul va decide pentru fiecare din cele peste 150 de companii de stat dacă le închide întrucât nu sunt viabile, le privatizează sau le păstrează în portofoliul propriu, din raţiuni economice sau strategice.

Potrivit oficialului FMI, datoriile restante ale companiilor de stat însumează echivalentul a 5% din PIB, facturile neplătite constituind o frână majoră pentru creşterea economică. Având în vedere nivelul prognozat de autorităţi pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezultă că valoarea arieratelor companiilor de stat se ridică la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici