Franks: Guvernul va cere Consiliului Director al FMI o nouă derogare de la ţinta arieratelor

Guvernul va cere în scrisoarea suplimentară a acordului de împrumut cu FMI o nouă derogare de la ţinta privind arieratele, Consiliul Director al instituţiei financiare internaţionale urmând să decidă dacă va accepta această solicitare, a declarat şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks.

32 afișări
Imaginea articolului Franks: Guvernul va cere Consiliului Director al FMI o nouă derogare de la ţinta arieratelor

Franks: Guvernul va cere Consiliului Director al FMI o nouă derogare de la ţinta privind arieratele (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Ţinta privind arieratele nu a fost atinsă şi vom cere, împreună cu Guvernul, Board-ului o nouă derogare. Suntem conştienţi, şi Guvernul este conştient, că aceasta nu este o situaţie bună", a spus Franks, într-o conferinţă de presă.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la finele lunii aprilie, că Executivul va solicita FMI, în discuţiile privind a patra evaluare a acordului stand-by, o nouă derogare de la ţinta datoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de la buget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru din acest an.

Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.

Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului cu FMI.

De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a afirmat la începutul lunii mai că arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut.

Arieratele bugetului general consolidat au urcat de la 1,08 miliarde lei în 2008 la 1,5 miliarde lei în decembrie anul trecut, şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by încheiat de România cu FMI.

O misiune a FMI s-a aflat în România în ultimele două săptămâni pentru a patra evaluare a îndeplinirii condiţiilor asumate prin acordul stand-by, pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul în valoare totală de aproximativ 13 miliarde de euro.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu mai multe instituţii financiare internaţionale, printre care FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pentru obţinerea unei finanţări de aproximativ 20 de miliare de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici