Franks nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulat

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulate, respectiv a cincea şi a şasea, în cazul în care implementarea măsurilor agreate cu Guvernul va întârzia foarte mult.

21 afișări
Imaginea articolului Franks nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulat

Franks nu exclude posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Următoarea tranşă va depinde de implementarea pachetului de măsuri de către autorităţile române. Calendarul nostru normal este de a merge în Board la sfârşitul lunii iunie", a spus Franks, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că orice întârziere în implementarea măsurilor va conduce la o amânare similară şi a aprobării de către Board a scrisorii suplimentare la acordul cu România.

Franks a precizat că implementarea măsurilor va depinde de Guvernul României.

O misiune a FMI s-a aflat în România în ultimele două săptămâni pentru a patra evaluare a îndeplinirii condiţiilor asumate prin acordul stand-by, pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul în valoare totală de aproximativ 13 miliarde de euro.

Următoarele două tranşe din împrumutul cu FMI sunt în valoare de câte 769 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 850 milioane de euro) şi ar trebui să fie virate României în a doua jumătate a lunilor iunie şi septembrie.

Din cauza întârzierilor apărute în implementarea programului economic stabilit de România cu FMI, instituţia financiară internaţională a amânat virarea tranşei a treia din împrumut, faţă de termenul prevăzut iniţial, pentru a doua jumătate a lunii decembrie 2009.

Astfel, Consiliul Director al FMI a aprobat abia în luna februarie elibererarea tranşelor trei şi patru din finanţarea aprobată pentru România, în valoare de 2,18 miliarde drepturi speciale de tragere (aproximativ 2,45 miliarde euro), din care jumătate au fost destinaţi acoperirii deficitului bugetar.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu mai multe instituţii financiare internaţionale, printre care FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pentru obţinerea unei finanţări de aproximativ 20 de miliare de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici