Franks: Preţurile la energie şi gaze pentru populaţie nu vor creşte în viitorul apropiat

Populaţia nu trebuie să se aştepte la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze în "viitorul apropiat", întrucât procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, până în 2015, şi diferenţiat pentru persoanele bogate şi cele vulnerabile, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

82 afișări
Imaginea articolului Franks: Preţurile la energie şi gaze pentru populaţie nu vor creşte în viitorul apropiat

Franks: Preţurile la energie şi gaze pentru populaţie nu vor creşte în viitorul apropiat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Nu am definit încă când va începe pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţia", a spus Franks, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialul FMI a menţionat că prima fază a liberalizării preţurilor va viza alţi consumatori decât populaţia, proces care va începe în lunile următoare şi va fi încheiat în 2013.

El a explicat că în urma procesului de liberalizare a preţurilor gospodăriile bogate vor plăti preţul real, restul urmând să achite mai puţin.

"Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei vor lucra cu autoritatea de reglementare în domeniul energiei. Toţi consumatorii vor avea o ajustare înceată pentru a proteja persoanele sărace", a spus Franks.

El a menţionat că majorarea preţului la electricitate şi gaze ca urmare a procesului de liberalizare depinde de suma pe care o plătesc în prezent gospodăriile, întrucât consumatorii plătesc preţuri diferite.

Tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011. Eliminarea preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze a fost anunţată, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici