Furia fermierilor din UE creşte. Polonezii vor bloca complet graniţa cu Ucraina. Presă: UE a finaţat un magnat ucrainean al cărnii de pui cu sute de milione de euro

  • De la invazia pe scară largă a Rusiei, banca de dezvoltare a Europei a injectat aproape 1 miliard de dolari în ferme de pui şi în alte mari întreprinderi alimentare ucrainene, finanţând exporturi ieftine care au contribuit recent idignarea fermierilor din întreaga UE.
  • Fermierii polonezi vor intensifica marţi protestele la graniţa cu Ucraina, blocând aproape tot traficul în ceea ce ei spun că este o încercare de a-şi salva mijloacele de trai, dar care, potrivit Kievului, dăunează efortului său de război.
  • Fermierii din întreaga Europă au manifestat în ultimele luni, inclusiv în România, împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice, precum şi a creşterii costurilor şi a ceea ce ei spun că este o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina.
1402 afișări
Imaginea articolului Furia fermierilor din UE creşte. Polonezii vor bloca complet graniţa cu Ucraina. Presă: UE a finaţat un magnat ucrainean al cărnii de pui cu sute de milione de euro

Furia fermierilor din UE creşte. Polonezii vor bloca complet graniţa cu Ucraina. Presă: UE a finaţat un magnat ucrainean al cărnii de pui cu sute de milione de euro

Din 2022, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a împrumutat 890 de milioane de dolari producătorilor ucraineni de ouă, păsări de curte şi zahăr, a precizat banca pentru Financial Times.

În Polonia, cel mai mare producător de pui din UE, fermierii au fost vârful de lance al unor proteste care au durat luni de zile împotriva deciziei UE de a renunţa la restricţiile impuse importurilor ucrainene. Agribusiness-ul polonez este îngrijorat în special de finanţarea europeană pentru MHP, cea mai mare companie de păsări din Ucraina, care a primit mai mult de o cincime din toate împrumuturile acordate de BERD în ultimii doi ani.

Janusz Kowalski, un deputat de opoziţie care a fost secretar de stat pentru agricultură în guvernul polonez anterior, a declarat pentru FT că "industria avicolă din Polonia se prăbuşeşte, iar o companie, MHP, se îmbogăţeşte. Importurile fără taxe vamale de pui din Ucraina şi de alte produse agricole ar trebui să fie oprite imediat".

Preşedintele executiv al MHP, John Rich, a negat că afacerea sa ar fi subminat producţia din Polonia. El a declarat că are simpatie pentru fermierii nemulţumiţi, dar cu privire la alte probleme mai grave cu care se confruntă, cum ar fi reducerea subvenţiilor pentru combustibil şi reglementările legate de climă.

"Dacă aş fi fost fermier, aş fi protestat şi eu", a spus Rich. Dar restricţionarea exporturilor ucrainene "nu are sens din punct de vedere politic", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici