Gândul: Stolojan îl sfătuieşte pe Boc să ceară ajutorul FMI

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, fost premier în perioada 1991-1992, recomandă actualului Executiv deschiderea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe tema situaţiei dificile în care se află economia, scrie "Gândul", vineri, în ediţia online.

22 afișări
Imaginea articolului Gândul: Stolojan îl sfătuieşte pe Boc să ceară ajutorul FMI

Gândul: Stolojan îl sfătuieşte pe Boc să ceară ajutorul FMI

"Pentru noi, este mult mai importantă credibilitatea pe care o conferă o evaluare din partea Fondului decât un ajutor financiar. Aceasta ne-ar ajuta să obţinem un împrumut în condiţii avantajoase, la costuri mai mici, de pe pieţele externe. Desigur, am putea să o facem şi din România, teoretic, numai că nu avem cu ce", a declarat, pentru Gândul, Theodor Stolojan.

El a subliniat necesitatea contractării unui credit, în condiţiile în care volumul investiţiilor străine directe a scăzut în ultimele luni, iar autorităţile nu au resurse pentru o redresare rapidă. "Vom avea nevoie de câteva miliarde de euro bune pentru echilibrarea balanţei de plăţi", a punctat Stolojan.

"Dacă evaluările de lichiditate făcute de Banca Naţională a României arată că ne trebuie nişte fonduri, atunci o facem. Iar, dacă ajungem la această concluzie, atunci venirea delegaţiei FMI la Bucureşti capătă o altă semnificaţie", a mai spus Stolojan.

În acest context, el a făcut referire la decizia băncii centrale de a menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 10,25%.

"Noi nu ne permitem să reducem dobânda, ca alte state din jurul nostru", a explicat fostul premier al României, pentru cotidianul "Gândul".

Citeşte şi

O misiune a FMI vizitează România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici