Gazprom a fost acuzată formal de Comisia Europeană pentru încălcarea reglementărilor antitrust

Comisia Europeană (CE) a acuzat miercuri în mod formal compania rusă Gazprom pentru că ar abuza de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în urma unei investigaţii iniţiate în 2012.

132 afișări
Imaginea articolului Gazprom a fost acuzată formal de Comisia Europeană pentru încălcarea reglementărilor antitrust

Gazprom a fost acuzată formal de Comisia Europeană pentru încălcarea reglementărilor antitrust (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia a înaintat companiei ruse Gazprom o "declaraţie de obiecţii" prin care arată că producătorul încalcă regulile antitrust ale pieţei gazelor naturale în opt ţări, şi anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

"Pe baza investigaţiei sale, opinia preliminară a Comisiei este că Gazprom încalcă regulile anticoncurenţiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pieţelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea abilităţii clienţilor de a revinde gazele naturale în afara graniţelor unei ţări. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preţuri neechitabile în unele state membre", se arată într-un comunicat al CE.

Comisia consideră că Gazprom a implementat o politcă "nedreaptă" de preţuri în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, prin impunerea unor tarife către intermediari care depăşesc costurile companiei din Rusia sau indicii luaţi în considerare pentru calcularea preţurilor.

De asemenea, Comisia arată că se poate ca gigantul rus să fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă prin condiţionarea furnizării de gaze naturale de obţinerea unor contracte cu alte companii în ceea ce priveşte transportul gazelor. Statele avute în vedere în acest caz sunt Bulgaria şi Polonia.

"Am descoperit că Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au împiedicat transportarea gazelor din anumite ţări din Europa Centrală şi de Est către alte state, obstrucţionând competiţia transfrontalieră. Dacă îngrijorările noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui să suporte consecinţele legale pentru comportamentul său", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în comunicatul CE.

Compania din Rusia are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde acestor acuzaţii şi poate cere ca reprezentanţii săi să fie audiaţi pentru a-şi prezenta argumentele.

Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale în ţările din Europa Centrală şi de Est avute în vedere în investigaţia iniţiată de CE în august 2012, compania rusă deţinând o cotă de peste 50% pe aceste pieţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici