Gazprom dă în judecată Moldova Gaz pentru recuperarea datoriilor

Concernul Gazprom a dat în judecată Moldova Gaz cerând recuperarea forţată a unor restanţe de aproape 290 de milioane de dolari, relatează PRO TV Chişinău.

35 afișări
Imaginea articolului Gazprom dă în judecată Moldova Gaz pentru recuperarea datoriilor

Gazprom dă în judecată Moldova Gaz pentru recuperarea datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea depusă de Gazprom la o instanţă de arbitraj rusă prevede încasarea unor datorii de 288 de milioane de dolari, acumulate în perioada 2006-2007, potrivit PRO TV Chişinău.

La rândul său, Moldova Gaz a precizat într-un comunicat că doar 15% din restanţe îi revin Chişinăului, restul aparţinând regiunii transnistrene. Compania susţine, de asemenea, că nu poate controla plata gazului livrat în Transnistria.

Pentru moment nu este clar cui îi revine responsabilitatea juridică pentru aceste restanţe, însă directorul ANRE susţine că discuţiile despre includerea datoriilor în tariful la gaz sunt premature.

Pe de altă parte, analiştii văd în acţiunile Moscovei conotaţii politice, dar şi o încercare de a pregăti terenul pentru privatizări ruse în sectorul energetic.

Aceasta nu este prima dată când Gazprom cere recunoaşterea unor datorii controversate. Concernul rus a câştigat anterior patru procese similare, în care a obţinut aproape 100 de milioane de dolari.

Potrivit datelor neoficiale, datoria regiunii transnistrene pentru gazul rusesc se ridică la aproximativ două miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici