Gazprom nu renunţă la South Stream

Gazprom nu renunţă la construcţia gazoductului South Stream, prin care vor fi transportate gaze naturale ruseşti către Europa, în pofida anticipării scăderii veniturilor grupului şi a costurilor ridicate implicate de proiect.

14 afișări
Imaginea articolului Gazprom nu renunţă la South Stream

Gazprom nu renunţă la South Stream

"Gazprom va începe construcţia gazoductului South Stream", potrivit unor surse apropiate companiei, citate de publicaţia rusă Kommersant.

Analiştii avertizează, însă, că dezvoltarea proiectului ar putea determina Gazprom să modifice alte planuri.

"În ultimul trimestru al acestui an grupul ar putea deveni neprofitabil", a spus Michael Korchemkina, analist al băncii de investiţii Troika Dialog.

Potrivit sursei citate, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, consideră că veniturile grupului din exporturile către Europa vor scădea cu aproximativ 19 miliarde euro (25 miliarde dolari) în 2009, din cauza reducerii preţurilor la gaze naturale. Totodată, el preconizează că preţul gazelor s-ar putea cifra anul acesta la 280 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, faţă de 409 dolari în 2008, an în care Gazprom a realizat venituri de 73 miliarde dolari din exporturile europene.

Europa este principala piaţă a companiei ruse.

Grupul estimează că în acest an va exporta în Europa 170 de miliarde metri cubi de gaze, în scădere cu nouă miliarde metri cubi faţă de 2008.

South Stream, aşteptat să devină operaţional în 2013, vizează transportul gazelor naturale din zona Mării Caspice către România, Bulgaria, Grecia, Austria, Ungaria, Slovenia, respectiv Italia, şi se află în competiţie directă cu Nabucco, gazoduct susţinut de UE şi care ar urma să tranziteze România.

Rusia lucrează la un alt proiect menit să aducă gaze naturale din Rusia în Europa, respectiv gazoductul North Stream, care va avea punct terminus Germania, tranzitând Marea Baltică. North Stream va deveni operaţional în prima parte a anului 2011 şi va avea o capacitate de început de 55 miliarde metri cubi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici