Gazprom reduce preţurile gazelor pentru mai multe companii europene mari

Grupul rus Gazprom a redus preţurile gazelor pentru mai multe companii europene mari, precum GDF Suez din Franţa, în încercarea de a-şi păstra cota de piaţă în condiţiile scăderii cererii de carburanţi din cauza dificultăţilor economice din regiune.

421 afișări
Imaginea articolului Gazprom reduce preţurile gazelor pentru mai multe companii europene mari

Gazprom reduce preţurile gazelor pentru mai multe companii europene mari (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax foto)

Astfel, Gazprom a "ajustat" contractele cu GDF Suez, Wingas (Germania), SPP (Slovacia), Sinergie Italiene şi EconGas (Austria).

Reprezentanţii Gazprom au refuzat să precizeze reducerile acordate clienţilor, dar o sursă apropiată discuţiilor dintre grupul rus şi Sinergie Italiane a spus că preţurile au au fost revizuite semnificativ în scădere.

"Condiţiile au fost îmbunătăţite pentru Sinergie Italiane. Volumul nu a fost afectat", a spus sursa.

Gazprom şi divizia Gazpromexport au fost implicate în negocieri de lungă durată referitoare la preţuri cu companii din Europa, unde Rusia asigură un sfert din necesarul de gaze.

"La sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012, Gazpromexport a încheiat acorduri cu unii cumpărători europeni mari pentru anumite ajustări ale preţurilor gazelor", a declarat directorul diviziei de exporturi, Alexandr Medvedev.

El a adăugat că aceste ajustări au fost făcute "pentru a ţine cont de evoluţia pieţei europene a gazelor şi de situaţia economică a unor ţări din Europa".

Săptămâna trecută, o sursă apropiată Gazprom a declarat că preţul mediu al gazelor ruseşti în Europa a fost anul trecut de circa 390 de dolari pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 308 dolari în 2010.

Gazprom a livrat anul trecut peste 150 de miliarde de metri cubi de gaze în Uniunea Europeană.

Grupul rus negociază preţul gazelor şi cu Ucraina, iar o nouă rundă de discuţii ar putea avea loc în cursul zilei de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici