Gazprom: Ucraina datorează Rusiei 2 mld dolari pentru gaze. Nu există încă un acord de plată

Ucraina datorează Rusiei circa 2 miliarde de dolari pentru livrările de gaze şi nu există încă un plan de rezolvare a problemei, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

120 afișări
Imaginea articolului Gazprom: Ucraina datorează Rusiei 2 mld dolari pentru gaze. Nu există încă un acord de plată

Gazprom: Ucraina datorează Rusiei 2 mld dolari pentru gaze. Nu există încă un acord de plată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miller a precizat că discută cu reprezentanţii companiei naţionale de energie fin Ucraina Naftogaz pentru găsirea unei soluţii, transmite RIA Novosti.

"Căutăm variante pentru rezolvarea problemei, avem negocieri, dar deocamdată nu am ajuns la un acord", a spus Miller jurnaliştilor.

Comentariile sale au avut loc după ce Naftogaz a anunţat marţi că a încheiat un acord cu Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru livrările de gaze din timpul iernii până în primăvară.

Directorul Naftogaz, Ievhen Bakulin, a spus că acordul prevede amânarea plăţilor pentru gazele importate în ultimul trimestru al anului.

Oficialii ucraineni au anunţat că cele două părţi au ajuns la un compromis referitor la un nou program de plăţi, dar nu au dat detalii.

Pe de altă parte, oficialii ruşi au spus că a fost analizată amânarea plăţilor.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev au loc pe fondul tulburărilor politice din Ucraina. Mii de oameni participă la demonstraţii în capitală, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului, în urma eşecului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Gazprom a reclamat în octombrie faptul că Ucraina îi datorează 882 de milioane de dolari pentru gazele importate şi a avertizat că ar putea să îi ceară ca în viitor să plătească în avans.

Ucraina a ameninţat iniţial că nu va mai cumpăra gaze până la sfârşitul anului, dar ulterior a dat înapoi.

Conflictele legate de gaze dintre cele două ţări au afectat în trecut livrările către Europa, cel mai serios în ianuarie 2006 şi ianuarie 2009, când au fost oprite total.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici