Gazprom va oferi Bulgariei o reducere de preţ pentru gazele nelivrate la timp

Suspendarea livrărilor de gase ruseşti către Bulgaria pe o perioadă de două săptămâni va fi compensată de livrări la preţ redus, excluzând orice altă formă de despăgubire, a declarat joi vicepreşedinte Gazprom, Aleksandr Medvedev.

12 afișări
Imaginea articolului Gazprom va oferi Bulgariei o reducere de preţ pentru gazele nelivrate la timp

Gazprom va oferi Bulgariei o reducere de preţ pentru gazele nelivrate la timp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Gazprom îşi va îndeplini obligaţiile contractuale faţă de (compania naţională bulgară) Bulgargaz oferind o reducere a preţului pentru cantităţile de gaze care nu au fost livrate", a declarat acesta citat de televiziunile rusă şi bulgară, în urma unei vizite la Sofia.

"Compania nu va plăti despăgubiri statelor afectate de criza gazelor (...). Aceste cereri vor trebui adresate Ucrainei, care a închis gazoductele", a subliniat acesta.

Contractul între Gazprom şi Bulgargaz nu este public, dar potrivit săptămânalului economic Capital, acesta prevede o reducere de 8 la sută pentru cantitatea nelivrată la timp. Întrebat de televiunea naţională despre acest lucru, Medvedev a răspuns: "nu sunteţi departe de adevăr".

Potrivit calculelor AFP, valoarea pagubelor pentru cele 123,8 milioane de metri cubi de gaze nelivrate Bulgariei între 6 şi 20 ianuarie, la un preţ de 440 de dolari pe mia de metri cubi, despăgubirile se ridică la circa 4,3 milioane de dolari.

Guvernul bulgar a estimat la cel puţin 169 de milioane de leva (86,4 milioane de euro) pierderile economice provocate de criza gazelor, peste 350 de întreprinderi primind gaze cu raţia, iar 44 fiind nevoite să îşi oprească funţionarea.

Medvedev a precizat că Gazprom doreşte să participe la construirea unui al doilea depozit de gaze în Bulgaria, care este dependentă în proporţie de 92 la sută de gazele ruseşti şi încearcă să accelereze diversificarea surselor de aprovizionare în special prin proiectul gazoductului european Nabucco.

Citeşte şi:

Gazprom a reluat livrările de gaz către Europa

Livrările de gaz rusesc către Bulgaria au fost reluate marţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici