General Electric, cea mai mare corporaţie americană, a reuşit să nu plătească deloc taxe în SUA anul trecut

Strategiile contabile şi lobby-ul puternic au permis General Electric (GE), cea mai mare corporaţie americană, să nu plătească taxe guvernului de la Washington pentru anul 2010, chiar dacă peste o treime din profitul de 14 miliarde dolari a fost obţinut în SUA, potrivit New York Times (NYT).

127 afișări
Imaginea articolului General Electric, cea mai mare corporaţie americană, a reuşit să nu plătească deloc taxe în SUA anul trecut

General Electric, cea mai mare corporaţie americană, a reuşit să nu plătească deloc taxe în SUA anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De fapt, GE a cerut deduceri de taxe în valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru anul trecut, arată publicaţia americană.

Un nivel scăzut de impozitare nu este o noutate pentru GE, notează NYT, după ce corporaţia a redus pe parcursul mai multor ani partea din profitul operaţiunilor americane plătită către Fisc şi a ajuns la o rată mult mai scăzută decât majoritatea multinaţionalelor.

Succesul extraordinar al GE are la bază o strategie agresivă care îmbină lobby-ul susţinut pentru deduceri de taxe şi practici contabile inovative care permit concentrarea profiturilor în paradisuri fiscale. Giganticul departament pentru taxe al GE, condus de John Samuels, un fost oficial al Trezoreriei americane, este considerat mai bun decât oricare firmă de avocatură specializată în taxe.

Sloganul GE, "Imaginaţia la lucru", se potriveşte acestui departament de minune, potrivit NYT. Echipa de finanţişti a GE include foşti oficiali ai Trezoreriei, dar şi foşti angajaţi ai Fiscului şi, de fapt, ai tuturor comitetelor din Congresul SUA implicate în elaborarea legislaţiei referitoare la taxe.

Chiar dacă taxa pentru companii din SUA este de 35%, printre cele mai mari din lume, companiile folosesc din ce în ce mai mult diverse strategii pentru a plăti mai puţin.

Practicile companiilor şi strategiile fiscale ale autorităţilor au condus la declinul ponderii taxelor plătite de corporaţii, în totalul la nivelul SUA, de la 30% în anii '50 la 6,6% în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici