General Motors şi Ford cer ajutor financiar Suediei pentru Saab şi Volvo

General Motors (GM) şi Ford au abordat guvernul Suediei în privinţa unui ajutor financiar pentru diviziile neprofitabile Saab şi Volvo, potrivit publicaţiei Financial Times.

28 afișări
Imaginea articolului General Motors şi Ford cer ajutor financiar Suediei pentru Saab şi Volvo

General Motors şi Ford cer ajutor financiar Suediei pentru Saab şi Volvo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GM, care deţine Saab, şi Ford, proprietarul Volvo, vor să asigure celor două divizii suedeze o situaţie financiară solidă înainte de a le vinde, în contextul în care cei doi producători americani de automobile se luptă pentru supravieţuire, afectaţi de probleme mari de lichiditate.

Preşedintele executiv al Volvo, Stephen Odell, şi directorul Saab, Jan-Ake Jonsson, au purtat, separat, discuţii cu ministrul suedez al Industriei, Maud Olofsson, şi cu alţi oficiali despre un ajutor financiar, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.

Guvernul Suediei a luat în considerare acordarea unui ajutor financiar direct companiilor Saab şi Volvo şi asigurarea unor garanţii pentru împrumuturi în valoare totală de 258 milioane dolari, cu toate că este deschis şi pentru alte idei, a afirmat Matts Carlsson, analist pentru industria auto la Gothenburg Management Institute.

În Germania, executivul analizează posibilitatea asigurării de garanţii pentru împrumuturi de un miliard de euro companiei Opel, divizie a GM.

"În discuţiile domnului Jonsson cu guvernul s-a pus problema unor garanţii de împrumut şi chiar a achiziţionării unei participaţii la Saab", potrivit surselor citate.

GM a propus, de asemenea, mutarea producţiei Saab din străinătate în Suedia.

Poziţia oficială a Ford este că Volvo nu e devânzare, cu toate că a abordat alţi producători de autovehicule în legătură cu vânzarea brandului.

Volvo a înregistrat pierderi de 460 de milioane de dolari, înainte de deducerea taxelor, în trimestrul al treilea.

Saab nu a mai avut profit de când GM a cumpărat prima participaţie, în 1989.

Ford şi GM, precum şi Chrysler, vor prezenta, în această săptămână, Congresului SUA, planuri de restructurare pe termen lung, precum renunţarea la brandurile Volvo şi Saab, în speranţa că vor obţine sprijin pentru un program de ajutor de 25 miliarde dolari.

O parte din politicienii americani vor căuta să se asigure că banii contribuabililor nu vor ajunge la subsidiarele din străinătate ale producătorilor de autovehicule.

Ford, GM şi Chrysler explorează toate opţiunile financiare pentru a evita falimentul.

În cazul în care Ford şi GM vor confirma planurile de vânzare, e puţin probabil ca tranzacţiile să se încheie rapid, având în vedere declinul pieţei auto şi viitorul incert al constructorilor auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici