Georgescu, BNR: România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă

România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce evaziunea fiscală, în timp ce guvernanţa economică urmăreşte să limiteze fluctuaţiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

354 afișări
Imaginea articolului Georgescu, BNR: România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă

Florin Georgescu (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Trebuie să întărim legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce substanţial volumul foarte mare raportat la potenţialul României, al evaziunii fiscale şi al economiei formale. Măsura aceasta se încadrează într-o mişcare mai generală pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecărui stat şi amintim efortul global lansat de ţările G20 pentru transparentizarea sectorului bancar şi desfiinţarea paradisurilor fiscale. Astfel, banii care fug din statele naţionale spre aceste paradisuri vor fi utilizaţi ca resurse proprii în statul de origine, vor crea locuri de muncă, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice", a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum.

În ceea ce priveşte combinaţia politicii monetare cu cea macroprudenţială, el a arătat că guvernanţa economică a statului este întărită printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc să limiteze fluctuaţiile ciclului, pentru a nu înregistra "căderi" de la o creştere economică de 7% la o recesiune de 4%.

"Mai bine creşti cu 4% în perioada de boom şi eviţi declinul peste trei-patru ani când ciclul economic are altă turnură. Astăzi se vede cu pregnanţă că asigurarea convergenţei nominale şi reale a economiilor şi asigurarea stabilităţii preţurilor nu pot fi realizate fără stabilitatea financiară", spune Georgescu.

Oficialul BNR a precizat că există o schimbare de paradigmă a politicii prudenţiale de la obiectivul asigurării rezilienţei sistemului în condiţii de şoc exogen la diminuarea amplitudinii ciclurilor de risc financiar.

"Dacă până acum era preponderentă stabilitatea preţului şi inflaţia joasă, această stabilitate a preţurilor, chiar şi pe pieţele internaţionale puternice, n-a împiedicat venirea crizei, deci s-a produs criză financiară pe stabilitatea preţurilor, care a creat instabilitate gravă a sistemului financiar. De aceea, stabilitatea financiară şi a preţurilor sunt tratate cu aceeaşi atenţie şi asistăm la modificarea politicii prudenţiale (...) de la a face un sistem rezistent la şocuri externe la crearea unui sistem de buffere financiare când băncile şi alte instituţii financiare au probleme de natură financiară şi a stabilităţii", a explicat prim-viceguvernatorul BNR.

El a reluat ideea că sunt necesare noi reglementări în soluţionarea problemelor băncilor cu situaţiile financiare precare, astfel încât să se asigure ieşirea ordonată a băncilor din sistem. Dacă până în prezent, acestea au fost sprijinite de stat, pe seama contribuabililor, cadrul de reglementare european va schimba orientarea către creditorii băncilor.

"Trecem de la metoda bail-out la bail-in, devine un nou mod de a trata băncile cu probleme, de la too big to fail la too big to save", a mai spus Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici