Georgescu: Cursul va reveni sub 4,5 lei, ca efect al calmării şi clarificărilor pe scena politică

Moneda naţională se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro după referendumul privind demiterea preşedintelui şi clarificarea situaţiei de pe scena politică, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

689 afișări
Imaginea articolului Georgescu: Cursul va reveni sub 4,5 lei, ca efect al calmării şi clarificărilor pe scena politică

Florin Georgescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cursul e stabilit de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor de pe piaţă. Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Consider că e o evoluţie conjuncturală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică", a spus Florin Georgescu la Gândul Live.

El a răspuns unei întrebări privind faptul că bătălia politică se reflectă în cursul de schimb şi afectează direct activitatea Ministerului Finanţelor Publice şi eforturile de relansare a economiei.

Georgescu a ţinut să precizeze că nu este angajat politic, nefăcând parte în acest moment din niciun partid, iar poziţia este une de tehnocrat.

Paritatea leu/euro a început să crească încă din urmă cu două săptămâni, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, în ultimele două săptămâni moneda naţională s-a depreciat cu 2,25%.

Rata de referinţă leu/euro anunţată vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unităţi, iar cursul oficial pentru dolar a a urcat la 3,7274 lei/dolar, de asemenea un nou nivel record.

Cotaţia de vineri arată o scădere a leului cu 5,32% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Faţă de dolar, pierderea anuală este de 11,62%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfârşitul lunii decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici