Germania a pregătit un ajutor de 20-25 mld. euro pentru Grecia

Ministerul Finanţelor din Germania a pregătit un plan conform căruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe în valoare totală de 20-25 miliarde de euro, potrivit revistei Der Spiegel.

24 afișări
Imaginea articolului Germania a pregătit un ajutor de 20-25 mld. euro pentru Grecia

Germania a pregătit un ajutor de 20-25 mld. euro pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contribuţia fiecărei ţări la pachetul de sprijin va fi calculată în funcţie de participaţia deţinută la capitalul Băncii Centrale Europene, iar ajutorul va fi organizat sub formă de împrumuturi şi garanţii, potrivit "aprecierilor iniţiale" ale ministerului Finanţelor, citate de Der Spiegel.

Un purtător de cuvânt al instituţiei guvernamentale a refuzat să comenteze informaţiile.

Toate statele din zona euro vor contribui la program, iar Germania va acorda pe cont propriu 4-5 miliarde de euro, fonduri care urmează să fie gestionate de banca de stat KfW, potrivit revistei germane.

Ajutorul va fi condiţionat de obiective fiscale stricte, de care depinde eliberarea tranşelor către statul elen.

Reprezentanţii ministerului Finanţelor din Grecia şi ai Comisiei Europene au refuzat de asemenea să comenteze informaţiile.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a respins ferm până acum orice tentativă de a promite ajutoare Greciei, în pofida temerilor că problemele statului elen ar putea ameninţa stabilitatea monedei euro.

Oficialii germani consideră, potrivit declaraţiilor din ultimele zile, că tratarea cu indulgenţă a situaţiei Atenei ar reduce presiunile asupra Greciei şi alte state membre puternic îndatorate şi cu probleme în sistemul finanţelor publice, precum Spania şi Portugalia, de a-şi reduce deficitele bugetare.

În spatele uşilor închise însă, Berlinul a pregătit măsuri de intervenţie dacă un program de "bailout" devine inevitabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici