Germania anunţă un pachet de 65 miliarde de euro pentru a reduce creşterea costurilor energetice

Germania a anunţat un pachet de măsuri în valoare de 65 de miliarde de euro pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, în contextul în care Europa se confruntă cu aprovizionarea deficitară după invazia Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

362 afișări
Imaginea articolului Germania anunţă un pachet de 65 miliarde de euro pentru a reduce creşterea costurilor energetice

Pachetul, mult mai mare decât cele două anterioare, va include plăţi unice pentru cei mai vulnerabili şi scutiri de taxe pentru companiile mari consumatoare de energie.

Preţurile la energie au crescut vertiginos de la invazia din februarie, iar Europa încearcă să renunţe la energia rusească.

Ucraina a îndemnat Europa să rămână fermă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să distrugă viaţa normală a fiecărui cetăţean european. În discursul său nocturn de sâmbătă, acesta a declarat că Rusia pregăteşte un "atac energetic decisiv asupra tuturor europenilor" şi că doar unitatea dintre ţările europene ar putea oferi protecţie.

Iar într-un interviu BBC difuzat duminică, soţia sa, Olena, a declarat că dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă. Ea le-a reamintit britanicilor că, în timp ce costurile de trai în creştere sunt dure, ucrainenii plătesc cu viaţa lor.

Potrivit site-ului Politico, oficialii Uniunii Europene au avertizat că este posibil să existe un moment de criză în următoarele luni.

Există deja mici semne de nemulţumire, în condiţiile în care protestatarii au ieşit duminică pe străzile capitalei cehe Praga, nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie şi cerând încetarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Poliţia a declarat că au participat aproximativ 70.000 de persoane, în principal din grupuri de extremă dreapta şi extremă stânga.

Între timp, câteva sute de protestatari s-au adunat la Lubmin, în nord-estul Germaniei, unde se află terminalul gazoductului Nord Stream din Rusia.

Aceştia au cerut punerea în funcţiune a Nord Stream 2, o nouă conductă care era pe cale să intre în funcţiune, dar care a fost blocată de guvernul german după invazie.

În urmă cu două zile, Rusia a declarat că suspendă pe termen nelimitat exporturile de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1.

Blocajul cu Rusia a forţat ţări precum Germania să găsească surse de aprovizionare în altă parte, iar stocurile sale au crescut de la mai puţin de jumătate din capacitate în iunie la 84% în prezent.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat jurnaliştilor că Germania va trece peste iarnă, adăugând că Rusia "nu mai este un partener energetic de încredere".

El a declarat că guvernul va face plăţi unice pentru pensionari, persoanele care primesc ajutoare sociale şi studenţi. De asemenea, vor exista plafoane pentru facturile la energie.

Aproximativ 9.000 de companii mari consumatoare de energie vor beneficia de scutiri fiscale în valoare de 1,7 miliarde de euro.

De asemenea, o taxă pe profiturile companiilor energetice ar fi folosită pentru a reduce facturile, a declarat Scholz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici