Germania şi Elveţia au înăsprit acordul privind evazioniştii germani cu bani în băncile elveţiene

Germania şi Elveţia au semnat un amendament la acordul referitor la taxarea conturilor secrete deţinute de germani în băncile elveţiene, înăsprind prevederile pentru evazionişti, însă opoziţia germană vrea în continuare să blocheze înţelegerea, apreciind-o prea permisivă.

92 afișări
Imaginea articolului Germania şi Elveţia au înăsprit acordul privind evazioniştii germani cu bani în băncile elveţiene

Germania şi Elveţia au înăsprit acordul privind evazioniştii germani cu bani în băncile elveţiene (Imagine: Shutterstock)

Amendamentul a fost introdus tocmai pentru a obţine susţinerea acordului de către landurile germane dominate de opoziţie şi aprobarea în parlament, transmite Reuters.

Ministerul german de Finanţe a anunţat, joi, că cele două ţări au convenit creşterea taxei retroactive asupra fondurilor cetăţenilor germani ascunse în conturi din Elveţia de la 19-34% la 21-41%.

Cele două părţi au stabilit şi impunerea unei taxe de 50% în cazul celor care moştenesc conturi bancare în Elveţia şi nu vor să le declare.

Versiunea modificată a acordului dă dreptul autorităţilor germane să înainteze 1.300 de cereri Elveţiei pentru investigaţii în cazuri de evaziune fiscală, faţă de aproape 1.000 în înţelegerea iniţială.

În plus, termenul de la care germanii trebuie să anunţe autorităţile elveţiene că-şi scot banii din ţară a fost mutat de pe 31 martie anul următor la 1 ianuarie, pentru a limita un exod către alte paradisuri fiscale.

Germania a redeschis negocierile cu Elveţia asupra acordului semnat în septembrie, după ce principalul partid de opoziţie, SPD, a anunţat că îl va bloca în camera superioară a parlamentului german, unde coaliţia cancelarului Angela Merkel nu are majoritate.

SPD a precizat joi, după anunţul Ministerului de Finanţe, că va vota împotriva acordului revizuit când acesta va intra în discuţia camerei superioare. Amendamentul semnat de Germania cu Elveţia a abordat o parte din schimbările cerute de SPD, dar nu toate. Acordul va fi discutat probabil în camera superioară a legislativului după pauza de vară.

Germanii deţin aproximativ 150 de miliarde de franci elveţieni (125 miliarde de euro) în bănci din Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici