Video Gheţea: Băncile nu vând fabrici, uzine, case şi limuzine, pentru că nu există piaţă

Băncile nu vând sau vând foarte puţine dintre fabricile, uzinele, casele şi limuzinele obţinute în urma executărilor silite, pentru că nu există piaţă pentru astfel de bunuri, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

61 afișări

El a spus că în ultima perioadă s-a tot discutat despre faptul că băncile execută anumite garanţii atunci când nu se achită creditele.

"Vindem fabrici, uzine, case şi limuzine. Nu-i adevărat, nu se vinde nimic sau se vinde foarte puţin pentru că nu există piaţă pentru aşa ceva. Faptul că o bancă ajunge să execute un client este pur şi simplu sfârşitul unei încercări de a găsi un dialog", a explicat Gheţea la seminarul "Mediafax talks about banking".

El a explicat că unii clienţi nu vor să discute cu banca, întrucât manifestă "sindromul doctorului".

"Din păcate sunt unii clienţi la care se manifestă sindromul doctorului, adică «nu mă duc la doctor că o să-mi spună că sunt bolnav şi aşa nu sunt bolnav»", a continuat Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.

El a dat ca exemplu faptul că în urma vânzării unui activ din judeţul Timiş, în valoare de 830.000 de lei, nu s-au acoperit cheltuielile cu executorul bancar.

"Astfel clientul a rămas în continuare dator la bancă, iar activul s-a pierdut. Nu aceasta este dorinţa băncilor, vrem să găsim soluţii pentru fiecare client care dovedeşte bună credinţă şi dovedeşte că poate să facă ceva în continuare", a mai spus Gheţea.

Preşedintele ARB a explicat că legea insolvenţei este în continuare "destul de neprietenoasă" pentru sistemul bancar.

"Aş vrea să trag un semnal de alarmă, că primul sfat pentru clienţi ar fi să încerce să obţină sfaturi de la banca la care are expunerea cea mai mare şi pe urmă să se ducă la practicienii în insolvenţă. Nu cred că o companie care a intrat în insolvenţă, voluntară sau cerută de cineva, reuşeşte după o perioadă să aibă aceeaşi credibilitate în faţa băncilor ca înainte să se petreacă acest eveniment", a mai arătat preşedintele ARB.

El consideră că există firme care au reuşit să se adapteze la condiţiile de criză şi care trebuie sprijinite de bănci, chiar dacă nu mai există aceleaşi garanţii, iar riscurile sunt mai mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici