Gigantul petrolier Rosneft avertizează Berlinul să nu naţionalizeze activele sale din Germania

  • Compania rusă Rosneft a avertizat că orice măsură de naţionalizare a activelor sale din Germania ar "afecta pentru totdeauna siguranţa investiţiilor".
  • Berlinul a transmis companiei petroliere că ia în considerare această măsură pentru a-şi consolida securitatea energetică.
4213 afișări
Imaginea articolului Gigantul petrolier Rosneft avertizează Berlinul să nu naţionalizeze activele sale din Germania

Gigantul petrolier Rosneft avertizează Berlinul să nu naţionalizeze activele sale din Germania (Imagine: AP / Mediafax Foto)

Într-un comunicat, firma de avocatură a Rosneft, Malmendier Legal, a declarat că o astfel de expropriere ar fi "fără precedent în istoria postbelică a Germaniei" şi că societatea controlată de Kremlin va lua "toate măsurile necesare" pentru a proteja drepturile acţionarilor săi.

Surse apropiate ministerului german al Economiei au confirmat că administraţia de la Berlin ia în considerare exproprierea activelor Rosneft, deşi nu a fost luată încă nicio decizie, scrie Financial Times.

Principalul bun al Rosneft în Germania este participaţia sa de 54,17% în PCK, o rafinărie din oraşul Schwedt, situat în nord-estul ţării. Uzina acoperă 95% din cererea de combustibil a Berlinului şi a landului Brandenburg. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din producţia totală de carburanţi din Germania.

"Suntem pe drumul cel bun în Schwedt şi vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a păstra locurile de muncă şi pentru a asigura aprovizionarea în estul Germaniei", a declarat Michael Kellner, un oficial din cadrul Ministerului Economiei.

Această măsură nu ar fi o premieră în Germania în privinţa naţionalizării activelor ruseşti. În noiembrie 2022, guvernul a transferat filiala locală a Gazprom în proprietate federală, într-o mişcare despre care a spus că a fost concepută pentru a proteja aprovizionarea cu gaze a ţării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici