GM a decis să păstreze Opel şi să restructureze operaţiunile din Europa

Constructorul auto american General Motors (GM) a decis să nu mai vândă Opel producătorului canadian de piese pentru autovehicule Magna, deoarece mediul de afaceri s-a îmbunătăţit, preferând să păstreze compania germană şi să restructureze operaţiunile europene.

20 afișări
Imaginea articolului GM a decis să păstreze Opel şi să restructureze operaţiunile din Europa

GM a decis să păstreze Opel şi să restructureze operaţiunile din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere ameliorarea mediului pentru GM în ultimele luni şi importanţa diviziei Opel/Vauxhall pentru strategia internaţională a GM, Consiliul de Administraţie a decis să păstreze Opel şi va iniţia restructurarea operaţiunilor din Europa cât de curând posibil", se arată într-un comunicat al grupului american.

GM va prezenta rapid un plan de restructurare Germaniei şi celorlalte state europene în care are operaţiuni, a declarat directorul general al constructorului auto american, Fritz Henderson.

"Conştientizăm că încetineala şi complexitatea acestui proces (de vânzare al Opel - n.r.) au fost epuizante pentru toţi cei implicaţi. Însă, de la început, scopul nostru a fost să găsim cea mai bună rezolvare pe termen lung pentru clienţii noştrii, angajaţi, furnizori şi dealeri", a precizat el, adăugând că soluţia convenită este cea mai stabilă şi mai puţin costisitoare penstru asigurarea viabilităţii Opel/Vauxhall pe o perioadă mai mare de timp.

Restructurarea operaţiunilor europene ar putea costa GM trei miliarde de euro.

Trezoreria SUA a indicat că producătorul auto a decis independent să păstreze divizia din Europa, fără influenţe din partea guvernului american, principalul său acţionar. Autorităţile de la Washington deţin peste 60% din acţiunile GM, însă au asigurat de mai multe ori că nu se vor implica în managementul zilnic al grupului.

"Sunt consternat şi, în acelaşi timp, enervat deoarece luni de eforturi pentru găsirea celei mai bune soluţii pentru Opel au fost în zadar din cauza GM. Având în vedere experienţa negativă din ultimii ani legată de politica GM, sunt îngrijorat pentru viitorul companiei germane şi al salariaţilor ei", a declarat şeful guvernului regional al landului Hessa, Roland Koch, unde Opel deţine o uzină.

GM a decis în septembrie să vândă o participaţie majoritară la Opel către Magna şi banca rusească Sberbank, urmând să păstreze o cotă de 35% la divizia germană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici