Goana după cadourile de sărbători începe mai devreme din cauza problemelor de aprovizionare

  • După ce au fost avertizaţi că ar putea avea probleme în a cumpăra cadourile preferate de Crăciun din cauza problemelor de aprovizionare, consumatorii şi-au început mai devreme cumpărăturile de sărbători în acest an, iar retailerii speră că vor avea un sezon record, scrie Bogdan Maioreanu, eToro.
  • Totuşi, preţurile au crescut, iar asta se vede nu doar în România, conform unui sondaj internaţional.
412 afișări
Imaginea articolului Goana după cadourile de sărbători începe mai devreme din cauza problemelor de aprovizionare

Federaţia Naţională de Retail din SUA (NRF) estimează că vânzările vor creşte cu 8,5% până la 10,5% faţă de 2020, care a fost un an excepţional de bun, arată Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro. "Perspectivele pentru sezonul de sărbători arată foarte bine", a declarat economistul-şef al NRF, Jack Kleinhenz. "Poziţia neobişnuită şi benefică în care ne aflăm este aceea că gospodăriile au crescut masiv cheltuielile în cea mai mare parte a anului 2021 şi rămân cu suficientă putere de cumpărare de sărbători."

Această creştere a cheltuielilor se vede şi în România unde vânzările cu amănuntul în septembrie au fost mai mari cu 8,4% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, deşi au crescut cu doar 0,2% faţă de august 2021. A fost a şaptea lună consecutivă de creştere a comerţului cu amănuntul, dar cu cel mai slab ritm din martie, pe fondul pandemiei de COVID-19 şi a crizei lanţurilor de aprovizionare.

Un sondaj al Conference Board arată că 58% dintre consumatorii americani se aşteaptă la preţuri mai mari de sărbători.

Doar 42% dintre consumatori intenţionează să comande online cel puţin jumătate din cadouri, în scădere faţă de cei 52% de anul trecut, ceea ce semnalează o întoarcere a clienţilor la mall. "Întreruperile lanţului de aprovizionare din cauza pandemiei au cauzat penurie de mărfuri şi cea mai mare parte a presiunii inflaţioniste din acest an", a declarat Kleinhenz. "În condiţiile în care consumatorii vor căuta să facă cumpărături mai devreme, este posibil ca stocurile să fie reduse mai repede şi ar putea apărea penurii în ultimele săptămâni ale sezonului de cumpărături. Cu toate acestea, dacă comercianţii cu amănuntul pot asigura destule produse pe rafturi şi dacă marfa ajunge înainte de Crăciun, ar putea fi un sezon de vânzări de sărbători spectaculos.

"În acest an, 49% dintre consumatori au început deja, înainte de luna noiembrie, să planuiască achiziţiile sau chiar să cumpere, îmbrăcăminte, electronice şi jucării, de teamă că acestea se vor epuiza. Cardurile cadou sunt din nou cel mai popular cadou, fiind dorite de 56% dintre respondenţii la sondaj.

Un alt motiv de îngrijorare este criza globală de personal. Un raport recent al Manpower Group arată că, la nivel mondial, 69% dintre angajatori nu pot găsi persoane cu competenţele de care au nevoie, ceea ce reprezintă cea mai mare cifră din ultimii 15 ani.

Angajatorii români nu găsesc forţă de muncă

România este menţionată în raport ca fiind o ţară în care să găseşti angajaţi având competenţele dorite este foarte dificil, aproape 80% dintre angajatori având probleme în a găsi talente. În prezent, există 280.000 de locuri de muncă neocupate, ceea ce a declanşat decizia Guvernului de a creşte numărul de lucrători extracomunitari admişi în România, în paralel cu o simplificare a procedurilor de angajare pentru aceştia.

Statele Unite suferă în domeniul „retail”

În SUA, există încă peste 10 milioane de locuri de muncă vacante. Ultimul raport american privind crearea de locuri de muncă în sectoarele non-agricole a avut cifre bune, numărul de angajaţi a crescut cu 531.000 în octombrie, iar rata şomajului a scăzut uşor la 4,6%. Creşterile de locuri de muncă au avut loc în sectorul de agrement şi ospitalitate, în serviciile profesionale şi de afaceri, în industria prelucrătoare şi în transport şi depozitare. Învăţământul public a pierdut locuri de muncă.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, în octombrie 2021 erau angajaţi direct în industria comerţului cu amănuntul aproximativ 15.470.000 de lucrători, cu 139.000 mai puţini decât cifrele de dinaintea pandemiei. În contextul în care sezonul de sărbători este aproape, comercianţii din SUA estimează că în acest an retailerii ar putea angaja până la 665.000 de lucrători sezonieri, de la poziţii în magazine până la locuri de muncă în depozite, comparativ cu 486.000 de lucrători în 2020. Asta s-ar putea să fie o sarcină foarte dificilă.

America se confruntă cu un exod din retail, angajaţii mutându-se în alte industrii. Unii se îndreaptă spre poziţii mai puţin stresante în bănci, agenţii de asigurări, administraţii locale şi magazine de marijuana. Alţii se întorc la şcoală pentru a învăţa noi meserii sau aşteaptă până când pot asigura o îngrijire stabilă copiilor.

Lipsa angajaţilor a declanşat măsuri disperate din partea unor companii, cum ar fi renunţarea la testarea candidaţilor pentru depistarea drogurilor.

Alţi angajatori aderă la o tendinţă recentă în materie de salarizare, care oferă personalului lor posibilitatea plăţii salariilor pe măsură ce sunt câştigate. În timp ce majoritatea salariilor sunt plătite săptămânal, de două ori pe lună sau lunar, creşterea industriilor cu angajaţi independenţi (precum Uber) a condus la apariţia unei noi forme de plată. Plata la cerere este folosită acum de lanţuri de restaurante precum McDonald's (MCD), Taco Bell, KFC şi chiar Walmart (WMT). Cu aceste servicii, angajaţii primesc o notificare pe smartphone atunci când îşi termină ziua de lucru şi pot decide apoi dacă doresc să încaseze salariul pe ce au lucrat în ziua respectivă. Dacă da, banii sunt fie transferaţi pe un card de debit preplătit, fie depuşi direct în conturile lor bancare.

Acest serviciu le permite angajaţilor să îşi ia salariul atunci când au nevoie, creând oportunităţi pentru companiile de carduri de credit precum VISA (V) şi Mastercard (MA), dar şi o nişă pentru companiile fintech.

Această tendinţă are avantajele şi dezavantajele sale, cum ar fi o abordare mai flexibilă pentru angajat în gestionarea finanţelor sale şi mai puţin stres atunci când apare o cheltuială neaşteptată, dar, pe de altă parte, poate induce un sentiment de nesiguranţă şi costuri mai mari pentru tranzacţii multiple. Există o estimare conform căreia industria de software de salarizare în cloud, care permite, printre alte servicii, salarizarea la cerere, este pe cale să ajungă la 10,23 miliarde de dolari până în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici