Google a testat maşini care pot circula fără şofer

Google a testat mai multe autovehicule care pot circula fără intervenţia şoferului, maşinile fiind dezvoltate de companie în colaborare cu universităţile Stanford şi Carnegie Mellon, transmite Financial Times.

32 afișări
Imaginea articolului Google a testat maşini care pot circula fără şofer

Google a testat maşini care pot circula fără şofer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezvoltarea de "inteligenţă artificială" demonstrează capacităţile companiei în domeniul cercetării şi ambiţiile acesteia, care depăşesc domenuiul principal de activitate, Internetul, notează Financial Times. Google precizează că vehiculele sunt încă la stadiul de experiment.

În dezvoltarea maşinilor, compania a beneficiat de ajutorul mai multor câştigători ai competiţiei Darpa Grand Challenge, o cursă a automobilelor fără şofer organizată de guvernul SUA începând cu 2004.

Maşinile pot circula prin traficul aglomerat cu ajutorul unor sisteme alcătuite din camere video şi senzori radar şi cu laser.

Google a cartografiat şi fotografiat deja sute de mii de mile de drumuri din întreaga lume, pentru serviciul Street View, aceste informaţii fiind utile maşinilor fără şofer.

"Larry Page şi Sergey Brin au înfiinţat Google pentru că au vrut să ajute la rezolvarea problemelor mari folosind tehnologia. Şi una dintre problemele mari la care lucrăm azi este siguranţa şi eficienţa autovehiculelor. Obiectivul nostru este de a preveni accidentele în trafic, câştigarea de timp liber şi reducerea emisiilor de carbon prin schimbarea fundamentală a modului de utilizare a maşinii", notează Google pe blogul oficial.

Testele efectuate de companie au acoperit rute de peste 140.000 de mile, majoritatea în California, inclusiv Pacific Coast Highway, podul Golden Gate şi Hollywood Boulevard.

Google apreciază că tehnologia utilizată pe aceste maşini ar putea înjumătăţi numărul deceselor survenite în urma accidentelor auto.

Compania a investit 2,8 miliarde de dolari anul trecut în cercetare şi dezvoltare, echivalentul a 12% din venituri. Google sponsorizează, de asemenea, un premiu de 30 de milioane de dolari pentru aselenizarea unui robot, care trebuie să se mişte şi să trimită imagini înapoi pe Pământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici