Google investeşte în tehnologia energiei geotermale

Google a anunţat, marţi, că va investi peste 10 milioane de dolari în tehnologia de producere de electricitate pe cale geotermală, măsură care face parte din eforturile companiei de a ajuta la dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

96 afișări
Imaginea articolului Google investeşte în tehnologia energiei geotermale

Google investeşte în tehnologia energiei geotermale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Divizia filantropică a Google a arătat că investiţia va fi realizată prin Enhanced Geothermal Systems (EGS).

Tehnologia tradiţională de generare de energie pe cale geotermală presupune forarea în apropierea unui gheizer, izvor fierbinte sau vulcan, şi fixarea unei valve şi a unei turbine.

Tehnologia EGS presupune forarea în roca fierbinte şi injectarea apei în găuri. Presiunea va împinge apa la suprafaţă, ceea ce va antrena o turbină şi va genera electricitate.

Investiţia Google include 6,25 de milioane pentru AltaRock Energy, patru milioane de dolari pentru Potter Drilling şi 489.500 de dolari pentru Southern Methodist University's Geothermal Lab.

Compania americană face eforturi pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiilor pe cale regenerabilă.

Organizaţia se concentrează, în principal, pe trei tehnologii de generare de energie: cea solară, cea eoliană şi, în urma acestei investiţii, asupra celei geotermale, potrivit Forbes.

Căldura geotermală a fost o sursă de electricitate începâd din 1904, când ventilatoare de aburi au fost utilizate în Italia pentru aprinderea becurilor.

În prezent, această tehnologie furnizează 0,5% din necesarul de electricitate al lumii şi 0,4% din necesarul SUA.

Tehnologia EGS a fost propusă pentru prima dată de Los Alamos National Laboratories, în anii '70, dar a fost în mare parte uitată din cauza scăderii preţului petrolului.

Ideea exercită din nou atracţie, Departamentul american pentru Energie oferind în prezent 90 de milioane de dolari pentru cercetare în acest domeniu, potrivit Forbes.

Investiţiile realizate la nivel mondial în tehnologia geotermală au crescut cu 83% anul trecut, la 1,7 miliarde de dolari, potrivit lui Mark Taylor, analist la New Energy Finance.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici