Grecia a înrăutăţit estimarea privind contracţia economică de anul următor

Proiectul revizuit de buget pentru anul următor al Greciei prevede o contracţie economică de 4,5% în 2013, al şaselea consecutiv de recesiune, faţă de precedenta estimare de 3,8%, ca urmare a efectului măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, potrivit portalului Capital.

135 afișări
Imaginea articolului Grecia a înrăutăţit estimarea privind contracţia economică de anul următor

Grecia a înrăutăţit estimarea privind contracţia economică de anul următor (Imagine: Shutterstock)

Documentul a fost transmis parlamentului miercuri, iar un vot ar putea avea loc săptămâna următoare. Precedentul proiect de buget a fost prezentat la începutul lunii octombrie.

Recesiunea mai puternică este estimată în contextul măsurilor de austeritate suplimentare cerute de experţii Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene în schimbul continuării acordului de ajutor extern.

Potrivit noului plan, Grecia va aplica anul următor reduceri de cheltuieli de circa 9 miliarde de euro, comparativ cu 7,8 miliarde de euro în proiectul de la începutul lunii.

Grecia se află în al cincilea an de recesiune puternică, care a urcat la niveluri record şomajul şi numărul falimentelor în rândul companiilor. Contracţia economică a fost agravată de valurile succesive de măsuri de austeritate adoptate în ultimii trei ani pentru asigurarea a două pachete de împrumuturi externe, de 110 miliarde de euro şi 130 miliarde de euro.

Recesiunea a avut impact asupra colectării de venituri şi a forţat guvernul să cheltuiască mai mult pentru a acoperi deficitele din sistemul de pensii, unde presiunea este tot mai mare din cauza şomajului extrem de rirdicat şi salariilor în scădere.

Ţinta de deficit bugetar pentru anul următor a fost, de asemenea, revizuită de la 4,25 la 5,2%. Îndatorarea se va situa la 189% din PIB, faţă de proiectul de buget anterior, care anticipa 179,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici