Grivna ucraineană s-a prăbuşit marţi cu aproape 7% şi a atins noi minime faţă de dolar

Grivna ucraineană s-a prăbuşit marţi cu aproape 7% şi a atins noi minime faţă de dolar, după ce liderii politici de la Kiev au amânat formarea unui guvern de uniune naţională, în lipsa unui compromis în negocierile dintre parlament şi reprezentanţii protestatarilor.

166 afișări
Imaginea articolului Grivna ucraineană s-a prăbuşit marţi cu aproape 7% şi a atins noi minime faţă de dolar

Grivna ucraineană s-a prăbuşit marţi cu aproape 7% şi a atins noi minime faţă de dolar (Imagine: Shutterstock)

Totodată, în piaţa financiară există speculaţii că moneda ar trebui devalorizată pentru ca noul guvern care va fi instalat la Kiev să obţină sprijin financiar internaţional, potrivit Wall Street Journal, citat de Bloomberg.

Grivna a scăzut cu 6,8% faţă de dolarul american, cursul urcând la aproximativ 9,8 unităţi, faţă de 9,27 la finele şedinţei de luni.

"Având în vedere dezechilibrele externe uriaşe ale Ucrainei, o astfel de ajustare pe piaţa valutară (devalorizarea monedei - n.r.) trebuie să fie foarte semnificativă pentru ca rata de schimb să ajungă la un nivel sustenabil", comentează pentru WSJ Timothy Ash, analist la Standard Bank în Londra.

Ucraina se grăbeşte să formeze un guvern de uniune naţională pentru a putea obţine ajutor financiar internaţional. Negocierile dintre parlament şi reprezentanţii protestatarilor continuă marţi la Kiev

Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a amânat până joi desemnarea unui nou premier şi votul din parlament pentru formarea unui nou guvern, potrivit Bloomberg.

"Economia ucraineană are nevoie de salvare, ceea ce exercită presiuni asupra forţelor politice revoluţionare pentru a crea un guvern care să fie într-adevăr de uniune naţională. Programul mare de bailout pe care îl doreşte Ucraina în aceste zile nu va fi acordat de către donatorii internaţionali către un guvern slab, nereprezentativ", a afirmat pentru Bloomberg Lilit Gevorgyan, senior economist la IHS Global Insight.

Linia de finanţare de 15 miliarde de dolari obţinută la finele anului trecut de la Rusia de către fostul preşedinte Viktor Ianukovici este pusă sub semnul întrebării. Moscova nu a făcut încă un anunţ oficial referitor la împrumut.

SUA şi UE au promis că vor sprijini financiar noua administraţie de la Kiev, însă numai după instalarea unui guvern.

Luni, obligaţiunile guvernamentale ucrainene şi bursa de la Kiev au înregistrat creşteri puternice.

Marţi, indicele UX al bursei este în coborâre cu aproape 2%, iar randamentul obligaţiunilor ucrainene în dolari cu maturitatea în 2023 a crescut cu 0,17 puncte procentuale, la 9,42%.

Noul guvern ar trebui să fie format în cea mai mare parte din tehnocraţi şi ar trebui să fie evitate "cotele politice" de reprezentare, a declarat un membru al Consiliului Maidan, care reprezintă protestatarii, citat de Bloomberg.

Luni, parlamentul ucrainean l-a demis pe guvernatorul băncii centrale, Ihor Sorkin, care a fost înlocuit cu Stepan Kubiv, fost preşedinte al băncii VAT Kredobank din Liov. Noul guvernator intenţionează să invite la Kiev o misiune a FMI, potrivit presei locale.

Ucraina are nevoie de finanţare externă de 35 miliarde de dolari în următorii doi ani, pentru a evita intrarea în încetare de plăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici