Grupul austriac OMV susţine listarea OMV Petrom pe bursa de la Londra

OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), susţine listarea secundară a companiei pe bursa de la Londra, a declarat pentru MEDIAFAX un purtător de cuvânt al grupului austriac, astfel că iniţiativa Fondului Proprietatea (FP) are sprijinul necesar pentru a fi aprobată de acţionari în septembrie.

248 afișări
Imaginea articolului Grupul austriac OMV susţine listarea OMV Petrom pe bursa de la Londra

Grupul austriac OMV susţine listarea OMV Petrom pe bursa de la Londra (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Susţinem listarea secundară (a OMV Petrom, n.r.) pe London Stock Exchange, întrucât vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce priveşte creşterea vizibilităţii pentru OMV Petrom şi îmbunătăţirea lichidităţii totale la tranzacţionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra acţionarilor", a afirmat Robert Lechner, purtător de cuvânt al grupului austriac, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX.

Reprezentantul OMV a precizat că grupul nu poate comenta asupra detaliilor.

OMV este acţionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Fondul Proprietatea are o deţinere de 19%, iar statul român are 20,6%.

Fondul Proprietatea a propus, miercuri, acţionarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol şi gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni ale companiei, şi a informat separat că analizează variante pentru reducerea participaţiei deţinută la companie prin vânzarea unui prin vânzarea unui pachet de cel puţin 4%.

Subiectul listării a fost introdus de Fondul Proprietatea pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare, convocată pentru 22 septembrie. Atât aprobarea, cât şi împuternicirea pentru demersurile necesare listării ar urma să fie valabile până la 31 decembrie 2016.

"Listarea secundară avută în vedere este de aşteptat să conducă la diversificarea bazei de acţionari, creşterea vizibilităţii, extinderea acoperirii de către brokerii internaţionali şi îmbunătăţirea lichidităţii de tranzacţionare a societăţii", se arată în raportul transmis de OMV Petrom bursei pentru convocarea adunării acţionarilor.

Într-un raport separat, Fondul Proprietatea a informat că analizează în continuare opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub pragul de 15% din capital, de la 19% în prezent.

Orice asemenea tranzacţie este condiţionată atât de existenţa unor condiţii de piaţă favorabile, cât şi de obţinerea aprobărilor necesare, notează Fondul Proprietatea.

"Fondul deţine în prezent 19% din capitalul social subscris al OMV Petrom (reprezentând 32,86% din valoarea activului net al Fondului la 31 iulie 2015) şi tinde să crească lichiditatea tranzacţiilor cu acţiuni ale OMV Petrom, rămânând dedicat dezvoltării cu succes a acesteia în calitate de acţionar pe termen lung", se arată în raport.

Pentru a fi aprobată, propunerea Fondul Proprietatea are nevoie de votul pentru a 50% + 1 din acţiunile OMV Petrom. Întrucât grupul OMV deţine pachetul majoritar la compania românească, decizia privind listarea depinde practic de producătorul austriac de petrol.

Fondul Proprietatea a anunţat şi în martie anul trecut că gândeşte să vândă cel puţin 4% din acţiunile OMV Petrom, pachet evaluat la cotaţia de la acel moment la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) în funcţie de cotaţia din piaţă. participaţia Fondului la OMV Petrom se situa la momentul respectiv tot la 19%.

În jurul orei 11:45, acţiunile OMV Petrom se aflau în scădere cu 0,3% pe bursa de la Bucureşti, în timp ce titlurile Fondul Proprietatea creşteau cu 0,1%.

Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual şi companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici