Grupul care deţine American Airlines, al treilea operator aerian din SUA, a intrat în faliment

Grupul american AMR Corp, care controlează American Airlines, al treilea mare operator aerian din SUA, a cerut protecţia legii falimentului în SUA, după ce a eşuat să ajungă la acorduri cu salariaţii pentru reducerea costurilor cu forţa de muncă.

239 afișări
Imaginea articolului Grupul care deţine American Airlines, al treilea operator aerian din SUA, a intrat în faliment

Grupul care deţine American Airlines, al treilea operator aerian din SUA, a intrat în faliment (Imagine: Mediafax foto/AFP)

American Airlines era singura mare companie aeriană americană care nu a cerut intrarea în faliment în ultimii zece ani pentru a-şi reduce datoriile şi costurile.

Totodată, compania nu a urmat un trend al fuziunilor din ultimii ani şi a coborât de pe primul loc la nivel mondial pe locul al treilea în Statele Unite după United Continental Holdings şi Delta Air Lines.

În cererea pentru protecţie împotriva legii falimentului, American Airlines, care şi-a început activitatea cu livrarea de poştă aeriană în anii '20, a menţionat active de 24,7 miliarde de dolari şi datorii de 29,6 miliarde de dolari.

Zborurile American Airlines şi cele ale diviziei regionale American Eagle se vor desfăşura după programul normal, a anunţat compania, informează Bloomberg.

AMR a încercat să evite falimentul după atentatele teroriste din 2001 din SUA, care au lovit puternic traficul aerian de pasageri. Operatorii aerieni rivali au folosit legea falimentului pentru a restructura datoriile şi pentru a scăpa de costuri cu fondurile de pensii ale angajaţilor.

Conducerea American Airlines negocia încă din 2006 cu reprezentanţi ai angajaţilor pentru a creşte productivitatea, astfel încât să recupereze din dezavantajul legat de costuri în raport cu alţi operatori.

Piloţii, însoţitorii de zbor, mecanicii şi alţi angajaţi intenţionau să folosească negocierile pentru a recupera o parte din beneficiile anuale de 1,6 miliarde de dolari la care au renunţat în 2003 pentru a ajuta compania să evite falimentul.

Acţiunile operatorului aerian s-au prăbuşit cu 79% în acest an.

American Airlines a fost înfiinţată de mai multe companii americane, care au început un proces de consolidare în 1929 şi au luat numele actual în 1934. Printre piloţii uneia din companiile fondatoare, Robertson Aircraft Corp, s-a aflat şi Charles A. Lindbergh, primul pilot din lume care a zburat fără escală peste Atlantic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici