Grupul VW, obligat să vândă o participaţie de 3,8 miliarde de dolari la Suzuki

Volkswagen va vinde participaţia de 19,9% deţinută la Suzuki Motor, în valoare de 463 miliarde yeni (3,8 miliarde dolari), în urma unei decizii de arbitraj care pune capăt disputei de patru ani provocată de eşuarea parteneriatului cu compania japoneză, relatează Bloomberg.

613 afișări
Imaginea articolului Grupul VW, obligat să vândă o participaţie de 3,8 miliarde de dolari la Suzuki

Suzuki (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Procedura de arbitraj a avut loc la solicitarea companiei japoneze de încheiere a parteneriatului cu grupul german.

Valoarea participaţiei pe care VW a cumpărat-o la Sozuki în 2010 a fost calculată la cotaţia de închidere a titlurilor companiei japoneze de vineri.

Încheierea parteneriatului dă posibilitatea Suzuki să găsească un nou partener, după ce colaborarea cu VW nu a avut ca rezultat un proiect comun.

Constructorul auto japonez, specializat în vehicule ieftine, are ca obiectiv venituri anuale de 3.700 miliarde de yeni (30 miliarde dolari) până în 2020, care sunt mici în comparaţie cu cele ale VW sau ale altor producători mondiali.

”Este ca şi cum am scăpat de un os în gât. Mă simt revigorat ”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Osamu Suzuki, care a negociat acordul cu VW în 2009.

Obiectivul parteneriatului era colaborarea la fabricarea de maşini mici, cu consum redus de carburanţi, pentru pieţele emergente, care ar fi permis creşterea prezenţei VW pe piapa indiană, prin intermediul Suzuki.

Relaţiile dintre cele două companii s-au înrăutăţit în 2011, după ce Suzuki a convenit să cumpere motoare diesel de la Fiat, părţile acuzându-se reciproc de încălcarea acordului.

Chiar şi la întreruperea parteneriatului, VW şi Sozuki nu se înţeleg.

Potrivit Suzuki, VW ar trebui să îi revândă participaţia sau unei părţi agreate de compania japoneză. VW susţine în schimb că că nu a decis încă cine va fi cumpărătorul.

Suzuki riscă pe de altă parte să plătească despăgubiri, întrucât compania a fost găsită vinovată de încălcarea acordului cu VW. Suma urmează să fie stabilită tot în cadrul procedurii de arbitraj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici