Guvernele Ciucă şi Ciolacu au adăugat 116 miliarde lei la datoria publică, care a ajuns la 783 miliarde lei

  • Datoria publică a României a ajuns la 783 miliarde lei (156 miliarde euro), adică 49% din PIB-ul din ultimele patru trimestre pentru care există date.
  • Astfel, guvernele Ciolacu şi Ciucă, care au guvernat România în 2023, au adăugat 116 miliarde lei (23 miliarde euro) la datoria publică, potrivit www.zf.ro.
369 afișări
Imaginea articolului Guvernele Ciucă şi Ciolacu au adăugat 116 miliarde lei la datoria publică, care a ajuns la 783 miliarde lei

Guvernele Ciucă şi Ciolacu au adăugat 116 miliarde lei la datoria publică, care a ajuns la 783 miliarde lei

După moneda în care a fost contractat împrumutul, datoria în lei era de 378 miliarde lei, în euro de 337 miliade lei, în dolari de 67 miliarde lei şi în alte valute de un miliard de lei.

Ca pondere în PIB, nivelul datoriei a ajuns la 49% la final de 2023. Prin comparaţie cu constrângerile europene, care prevăd o datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare. Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economie mai puţin robustă, cum este cea a României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.

În 2023, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici