Guvernele UE au stabilit criteriile testelor de stres pentru bănci

Guvernele statelor din Uniunea Europeană au stabilit principalele criterii ale testelor de stres pentru băncile din spaţiul comunitar, au declarat vineri surse din UE, iar oficiali de rang înalt şi-au exprimat optimismul privind rezultatele acestora.

42 afișări
Imaginea articolului Guvernele UE au stabilit criteriile testelor de stres pentru bănci

Guvernele UE au stabilit criteriile testelor de stres pentru bănci (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Potrivit acordului, fiecare din cele 91 de bănci evaluate va publica rezultatele obţinute pe 23 iulie, ora 16:00 GMT, iar Comitetul pentru Supravegherea Băncilor Europene va emite un comunicat, au declarat mai multe surse.

Principalul criteriu este un nivel minim al capitalului de rangul întâi (Tier 1) care, potrivit unei surse, ar trebui să fie de peste 6% pentru ca banca să treacă testul.

Al doilea indicator, în ordinea importanţei, este expunerea la riscurile datoriilor suverane.

Detaliile finale ale testelor vor fi discutate pe 22 iulie la o teleconferinţă a miniştrilor de Finanţe din ţările UE, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat că testele ar trebui să nu scoată la suprafaţă probleme majore la băncile mari, deşi este posibil ca unele instituţii de credit mai mici să fie nevoite să se recapitalizeze.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro, a declarat la rândul său că nu se aşteaptă la "mari catastrofe".

Bănci din 20 de ţări europene sunt evaluate în privinţa capacităţii de a rezista unor noi crize economice şi pierderi legate de datoriile Greciei şi altor ţări.

Obiectivul acestor teste este restabilirea încrederii investitorilor prin indicarea punctelor vulnerabile şi obligarea băncilor cu probleme să îşi majoreze capitalul.

Este posibil ca testele să arate că pe segmentele băncilor de economii din Spania şi Germania să existe un deficit de capital de câte cel puţin 30 de miliarde de dolari. În cazul băncilor din Grecia şi alte regiuni, deficitul ar putea fi modest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici