Guvernul a alocat iar fără criterii bani din Fondul de rezervă, un buget paralel fără control-raport

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, anunţă Curtea de Conturi.

304 afişări
Imaginea articolului Guvernul a alocat iar fără criterii bani din Fondul de rezervă, un buget paralel fără control-raport

Guvernul a alocat iar fără criterii bani din Fondul de rezervă, un buget paralel fără control-raport (Imagine: Shutterstock)

Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.

În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui "ger arctic".

Raportul Curţii de Conturi pe 2013 aminteşte că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursaţi de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.

Fondul de rezervă bugetară a fost majorat de aproximativ cinci ori pe parcursul exerciţiului financiar 2013 faţă de prevederile iniţiale, prin emiterea de hotărâri de Guvern, între două rectificări bugetare, pentru acţiuni care nu s-au dovedit a fi urgente sau neprevăzute, relevă documentul.

Din categoria cheltuielilor finanţate din buget, dar care nu au avut un caracter urgent sau neprevăzut sunt indicate cele pentru susţinerea cultelor şi lucrări de investiţii la diverse obiective fără a exista o motivare a existenţei priorităţii faţă de alte obiective de investiţii aflate în derulare.

În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

"Sumele din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt primite de ordonatorii de credite, fără a exista obligaţia de a fi rambursate şi fără a exista un control din partea Ministerului Finanţelor privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate. Nu au existat criterii clare şi formalizate de clasificare a cheltuielilor care au fost finanţate din Fondul de rezervă bugetară în vederea includerii acestora în categoria cheltuielilor urgente sau neprevăzute. Repartizarea şi utilizarea acestor fonduri au fost realizate într-un mod similar cu cel din perioadele anterioare, prin lăsarea în seama iniţiatorilor de proiecte de hotărâri ale Guvernului a evalurii şi încadrării cheltuielilor care urmează a fi finanţate din aceste fonduri", se arată în document.

Curtea de Conturi constată astfel că Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului nu a fost utilizat în scopul pentru care a fost creat, alocările realizându-se fără criterii transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta bugetele unor ordonatori de credite fără a fi nevoie de aprobarea Parlamentului, funcţionând practic ca un buget paralel fără control parlamentar.

În 2012, când Guvernul a fost condus în primele patru luni de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, iar ulterior, din luna mai, de către Victor Ponta, suma totală alocată din Fondul de rezervă bugetară a ajuns la 1,5 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici