Guvernul a avizat acordul cu FMI care permite eliberarea tranşelor III şi IV

Guvernul a avizat, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru acordarea tranşelor trei şi patru din împrumut, în valoare cumulată de aproximativ 2,45 miliarde euro, astfel încât banii să poată intra în conturile Băncii Naţionale şi Trezoreriei.

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat acordul cu FMI care permite eliberarea tranşelor III şi IV

Guvernul a avizat acordul cu FMI care permite eliberarea tranşelor III şi IV (Montaj foto)

Actul normativ a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

La finalul şedinţei, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a arătat că primul efect al aprobării ordonanţei este acela că banii de la FMI vor fi alocaţi în cursul zilei de marţi, urmând ca în luna martie să fie acordată şi o nouă tranşă, de un miliard euro, din împrumutul contractat de la Comisia Europeană.

"Condiţiile sunt cele cunoscute, cinci ani maturitate la împrumutul de la FMI, şapte ani la cel de la Comisie, şi dobânzile sub dobânda pieţei. Există în mod special condiţionalităţi legate de implemenatarea unor legi absolut necesare pentru îmbunătăţirea bugetării, a sistemului de pensii, a controlului cheltuielilor, sunt legile cunoscute, unele dintre ele au plecat deja către Parlament şi se discută", a spus Vlădescu.

În opinia ministrului, înţelegerea cu FMI şi CE îmbunătăţeşte atât poziţia pe pieţele externe a României, cât şi poziţia internă a Ministerului Finanţelor.

"Din punct de vedere strict tehnic, se vede că dobânzile la care ne finanţăm sunt din ce în ce mai reduse. În acelaşi timp, sumele pe care le atragem de pe piaţă, finanţându-ne şi extern pe termen lung, sunt mai mici, ceea ce disponibilizează resurse financiare pentru sectorul privat românesc . Deci, din acest punct de vedere, este una dintre principalele măsuri de susţinere a economiei româneşti în acest moment de criză", a adăugat Vlădescu.

Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru.

Cele două tranşe vor intra marţi în contul Băncii Naţionale a României şi cel al Trezoreriei statului, jumătate din bani fiind destinaţi acoperirii deficitului bugetar.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici