Guvernul a decis ştergerea faptelor din cazierul fiscal la un termen stabilit funcţie de gravitate

Firmele care comit fapte ilegale sancţionate doar cu amendă, nefiind considerate infracţiuni, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal în interval de un an, nu de cinci ani ca în prezent, termenul de ştergere din evidenţă urmând să fie calculat diferit, în funcţie de gravitatea faptei.

3771 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis ştergerea faptelor din cazierul fiscal la un termen stabilit funcţie de gravitate

Guvernul a decis ştergerea faptelor din cazierul fiscal la un termen stabilit funcţie de gravitate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Modificările au fost aprobate marţi de Guvern.

Conform legii, faptele săvârşite de către persoane fizice şi juridice, precum şi de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţi legali ai persoanelor juridice, care sunt de natura infracţiunilor şi contravenţiilor incriminate de legile fiscale, financiare, vamale, sunt înscrise în cazierul fiscal al acestora şi radiate într-o perioadă de cinci ani, în mod nediferenţiat.

Sistemul va fi însă modificat de Guvern, astfel încât termenul de radiere din cazierul fiscal să fie calculat în mod diferenţiat, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite de către contribuabil, considerându-se că faptele contravenţionale prezintă riscuri şi consecinţe mai mici din punct de vedere al evaziunii fiscale decât infracţiunile, potrivit proiectului de ordonanţă de guvern.

"Cazierul fiscal ar trebui să orienteze autorităţile şi instituţiile publice abilitate spre gradul de conformare fiscală a contribuabililor. În atare situaţie, se impune diferenţierea termenului în care se radiază faptele şi situaţiile care atrag înscrierea în cazierul fiscal, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite de către contribuabil", se arată în document.

Conform modificărilor pregătite de Guvern, firmele şi persoanele fizice care au comis fapte sancţionate contravenţional din sfera fiscală, financiară, vamală vor putea beneficia de ştergerea acestora din cazierul fiscal într-o perioadă de un an de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare.

Perioada de un an pentru radierea faptei este valabilă chiar dacă amenda aferentă a fost plătită în interiorul acestui termen. În cazul în care cuantumul amenzii nu a fost achitat în cadrul acestui termen, scoaterea din evidenţă se va realiza la data achitării amenzii, dar nu mai târziu de cinci ani de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare.

În mod similar se va proceda şi în cazul unei răspunderi solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, condiţionat însă de stingerea sumelor datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare. Astfel, situaţia va fi radiată din cazierul fiscal la data stingerii sumelor datorate, dar nu mai devreme de un an de la data comunicării deciziei emise în acest sens de organul fiscal, decizie rămasă definitivă în justiţie, şi nu mai mult de cinci ani de la data comunicării acestor hotărâri.

Pentru infracţiunile incriminate de legile fiscale, financiare, vamale va fi menţinut termenul de cinci ani pentru radierea din cazierul fiscal, condiţia fiind ca în acest interval să nu fie comise fapte similare.

O altă modificare va fi radierea din cazierul fiscal la data reactivării în cazul firmelor declarate anterior ca inactive pentru că nu şi-au îndeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege. Dacă firma a fost declarată inactivă deoarece s-a sustras de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date false de identificare a sediului social sau pentru că organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat, radierea din cazierul fiscal va fi posibilă doar după expirarea unui termen de trei luni de la data reactivării.

"În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţi în una dintre aceste situaţii există şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă", se mai arată în ordonanţă.

Guvernul nu va modifica şi prevederile actuale care stabilesc că datele înscrise în cazierul fiscal pot fi scoase din evidenţă dacă nu mai sunt sancţionate de lege, dacă între timp a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească sau la data decesului contribuabilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici