Guvernul a discutat reducerea cu până la de cinci ori a chiriei la casele RA-APPS, decizie amânată

Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede reducerea cu până la de cinci ori a chiriei pe metru pătrat pentru casele administrate de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi a terenului aferent, dar decizia a fost amânată, premierul Boc cerând un studiu mai clar.

125 afișări
Imaginea articolului Guvernul a discutat reducerea cu până la de cinci ori a chiriei la casele RA-APPS, decizie amânată

Premierul Emil Boc (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Reducerea cuantumului chiriei a fost argumentată prin faptul că locuinţele RA-APPS sunt foarte mari, iar sumele de plată calculate la metrul pătrat sunt astfel greu de suportat de către chiriaşi, depăşind tarifele de pe piaţa liberă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Aprobarea hotărârii a fost însă amânată, premierul Emil Boc cerând un studiu mai clar din care să rezulte necesitatea diminuării acestor chirii, în condiţiile în care RA-APPS reclamă scăderea veniturilor.

În toamna anului 2008, Camera Deputaţilor a avizat o ordonanţă de guvern privind creşterea chiriei pentru locuinţele administrate de RA-APPS. Argumentul prezentat atunci a fost că nivelul redus al tarifului chiriei nu acoperă cheltuielile efective cu aceste imobile, astfel că se impune majorarea acestora în regim de urgenţă.

În privinţa impactului socio-economic al proiectului de act normativ, se arăta că deşi vor avea impact asupra bugetului chiriaşilor RA-APPS, care vor fi nevoiţi să suporte, pentru aceleaşi spaţii, chirii mai mari, se va elimina însă inechitatea existentă în cee ce priveşte nivelul chiriilor încasate de RA-APPS, raportat la nivelul chiriilor de pe piaţa imobiliară.

Astfel, chiria pentru un apartament cu supafaţă totală de până la 60 de mp, în suprafaţă utilă de 43,40 mp, este de 275,43 lei, iar pentru un apartament cu suprafaţă totală de 60-80 de mp, în suprafaţă utilă de 70,60 mp, chiria va fi de 605,93 lei.

Pentru un apartament cu suprafaţa totală de 80-100 de mp şi suprafaţă utilă de 93,58 mp, chiria este de 986,84 lei, iar pentru un apartament de peste 100 mp, cu suprafaţă utilă de 149,35 mp, chiria este de 1.642,39 lei. Pentru o vilă în suprafaţă utilă de 225,64 mp, chiria este de 5.697,96 lei.

Preţul chiriilor date ca exemplu în ordonanţă este stabilit la un curs de schimb de 3,7 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici