Guvernul a plătit cu 60% mai mult pe dobânzi anul trecut. De ce au crescut taxele

Guvernul Nicolae Ciucă a cheltuit cu dobânzile 30 mld. lei în 2022, în creştere cu mai bine de 60% faţă de nivelul din 2021, când dobânzile la creditele contractate de guvern au fost de 18 mld. lei.

308 afișări
Imaginea articolului Guvernul a plătit cu 60% mai mult pe dobânzi anul trecut. De ce au crescut taxele

Guvernul a plătit cu 60% mai mult pe dobânzi anul trecut. De ce au crescut taxele

„Comparativ cu anul precedent, plăţile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 11,11 mld lei ca urmare a creşterii ratelor de dobândã în contextul inflaţionist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât şi international, cât şi ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, justifică Finanţele.

Nu de puţine ori pe parcursul lui 2022 însă, România a plătit cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, uneori aproape de nivelul dobânzilor pentru Rusia, ţară în plin război în poziţia de agresor. De exemplu, în octombrie 2022 statul român se împrumuta la o dobândă şi de 9,3% pe an pentru împrumuturi pe 10 ani, iar Rusia la dobânzi de 9,9%.

În acest moment dobânzile pentru titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani, barometru pentru costul de împrumut al unui stat, sunt de 7,3% în România, în continuare unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE. Ungaria este mai sus (7,9%), dar Polonia se împrumută pe 10 ani la o dobândă de 5,9%, iar Bulgaria cu 5,2%.

Cu deficitul bugetar la 6% din PIB şi cu deficitul de cont curent (intrările de valută versus ieşiri), costul de împrumut al României nu poate fi mic, cred economiştii. De asemenea, aşa cum a justificat şi guvernul, pieţele financiare penalizează România pentru faptul că este aproape de războiul din Ucraina. Doar Ungaria a depăşit, în a doua parte din 2022, costul de împrumut al României, dintre ţările europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici