Guvernul a studiat limitarea scutirii CASS la activităţi independente, în "primă etapă" a fost chiria

Guvernul a iniţiat o analiză a sistemului de contribuţii sociale prin care se urmăreşte identificarea unor potenţiale baze de calcul, cu precădere pentru contribuţia de sănătate (CASS), în vederea limitării scutirilor la plata contribuţiei de sănătate pentru anumite activităţi independente.

948 afișări
Imaginea articolului Guvernul a studiat limitarea scutirii CASS la activităţi independente, în "primă etapă" a fost chiria

Guvernul a studiat limitarea scutirii CASS la activităţi independente, în "primă etapă" a fost chiria (Imagine: Shutterstock)

În urma acestei analize, "într-o primă etapă" a fost realizată lărgirea bazei de impozitare şi limitarea scutirii pentru veniturile din chirii şi din arendă, se arată în Programul Naţional de Reformă, transmis de Guvern la Bruxelles.

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, completează Programul de convergenţă înaintat oficialilor de la Bruxelles.

Analiza a fost iniţiată, conform documentului, de către Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în ultima parte a anului trecut, având ca termen de finalizare trimestrul I al acestui an.

"În vederea îmbunătăţirii sistemului de contribuţii sociale, a fost demarată o analiză cuprinzătoare prin care se urmăreşte identificarea unor potenţiale baze de calcul a contribuţiilor sociale, cu precădere pentru contribuţia de sănătate, în vederea limitării scutirilor la plata contribuţiei de sănătate pentru anumite activităţi independente; într-o primă etapă, s-a realizat lărgirea bazei de impozitare şi limitarea scutirii pentru veniturile din chirii şi din arendă, prin OUG nr. 88/20 septembrie 2013", se arată în materialul guvernamental redactat în luna aprilie a acestui an.

Realizarea unei astfel de analize cuprinzătoare a sistemului de contribuţii sociale este prezentată ca având drept scop îmbunătăţirea colectării, lărgirea bazei de contribuţie şi limitarea scutirilor.

"În cadrul acestei măsuri, se va urmări identificarea unor potenţiale baze de calcul a contribuţiilor sociale, cu precădere pentru contribuţia de sănătate, în vederea limitării scutirilor la plata contribuţiei de sănătate pentru anumite activităţi independente, evaluarea impactului fiscal cu privire la posibilitatea efectuării de modificări asupra cotelor de contribuţii sociale, efectuarea unei analize structurale a impactului fiscal asupra diferitelor baze de calcul a contribuţiilor sociale", conform documentului.

În noul Program de convergenţă, elaborat de Guvern pentru perioada 2014-2017 şi transmis Comisiei Europene, la capitolul privind elementele consolidării politicii fiscal-bugetare fixate de Executiv pe termen mediu, pe partea de venituri, este prezentată şi "implementarea unui nou sistem al contribuţiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri".

În program, Guvernul arată, de asemenea că, pentru a stimula mediul de afaceri şi a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central este de reducere a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră neutră din punct de vedere bugetar.

"În acest sens, se va încerca implementarea, în a doua jumătate a acestui an, a unei reduceri semnificative a acestei cote", arată Guvernul, adăugând că, în acest scop, va fi efectuat un studiu de fezabilitate ce va fi discutat cu toţi cei implicaţi, iar concluziile studiului vor fi convenite cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Miercuri, premierul Victor Ponta a afirmat că ideea potrivit căreia persoanele fizice autorizate ar urma să plătească CAS este "o poveste care apare o dată pe an" şi că documentul transmis către FMI şi care face referire la acest lucru este "scrisoarea către FMI de acum un an, care stabileşte o strategie pentru 2017, pentru integrarea în euro".

"Nu se modifică nicio taxă privind persoanele fizice autorizate şi, după cum v-am mai spus, singura modificare în ceea ce priveşte fiscalitatea este cea referitoare la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale", a spus premierul.

Ponta a precizat că o astfel de măsură privind plata CAS de către persoanele fizice autorizate nu va fi aplicată nici anul acesta şi nici anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici