Guvernul amână adoptarea unei decizii în privinţa taxei auto

Guvernul nu a luat deocamdată nicio decizie în privinţa taxei de poluare auto, ci a decis să analizeze în continuare variantele de modificare a regimului de taxare a proprietarilor de vehicule, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

40 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână adoptarea unei decizii în privinţa taxei auto

Guvernul amână adoptarea unei decizii în privinţa taxei auto

Comisia Europeană a informat recent Guvernul că ordonanţa de urgenţă, emisă de fostul Cabinet, prin care taxa de poluare auto a fost triplată, încalcă legislaţia comunitară.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a prezentat mai multe variante de modificare a taxei de poluare auto, precizând că o decizie va fi luată după ce propunerile vor fi analizate la nivelul Guvernului şi după consultarea instituţiilor europene.

Una dintre variante este ca taxa auto să fie redusă ca valoare la momentul înmatriculării şi inclusă ulterior în impozitul plătit anual de către proprietarul vehiculului, la un nivel calculat în raport cu gradul de poluare.

Ministrul Mediului a vorbit însă şi de posibilitatea ca taxa de înmatriculare să fie micşorată, iar posesorii de vehicule să plătească anual o sumă calculată în raport cu gradul de poluare.

Pogea şi Nemirschi, mandataţi să găsească soluţii pentru a evita sancţiunea CE

Ministrul Finanţelor şi cel al Mediului au fost mandataţi, vineri, de Guvern să găsească o soluţie de modificare a regimului de taxare a proprietarilor de vehicule, prin care să fie evitată sancţionarea României de către Comisia Europeană pentru încălcarea normelor comunitare în domeniu.

"Cei doi miniştri au fost mandataţi, în şedinţa de guvern, să caute soluţii prin care să fie evitată declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit acestora, una dintre principala variantă luată în calcul este ca taxa auto să fie redusă ca valoare la momentul înmatriculării şi inclusă ulterior în impozitul plătit anual de către proprietarul vehiculului, la un nivel calculat în raport cu gradul de poluare.

"Anularea taxei auto aflată în vigoare, reintroducerea valorilor din luna iulie 2008 şi micşorarea acesteia cu un coeficient care să se regăsească apoi în impozitul anual plătit de proprietarul vehiculului este varianta cu cele mai mari şanse de a fi aprobată. Taxa ar fi redusă ca valoare la momentul înmatriculării, dar se va regăsi apoi, anual în impozit, în funcţie de gradul de poluare al motorului. Aşa ar putea fi respectat principiul european «poluatorul plăteşte»", au afirmat sursele citate.

Citeşte şi

OUG de triplare a taxei auto ar putea fi suspendată

CE a constatat că ordonanţa de triplare a taxei auto încalcă legislaţia UE

Taxa auto ar putea fi redusă la înmatriculare şi plătită anual

Sute de şoferi protestează faţă de triplarea taxei auto (Video)

Taxa auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în MO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici