Guvernul aprobă construcţia de case pentru specialişti în mediul rural

Guvernul a aprobat marţi trei proiecte normative propuse de Ministerul Dezvoltării Rurale şi Turismului (MDRT), privind închirierea locuinţelor realizate de ANL, dezvoltarea de construcţii pentru specialiştii din mediul rural şi consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat.

150 afișări
Imaginea articolului Guvernul aprobă construcţia de case pentru specialişti în mediul rural

Guvernul aprobă construcţia de case pentru specialişti în mediul rural (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Primul proiect prevede ca locuinţele închiriate să poată fi vândute titularilor contractelor la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă.

Valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de autorităţile administraţiei publice locale sau de operatorii economici în a căror administrare se află imobilele şi reprezintă valoarea de înlocuire diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia, se arată într-un comunicat al MDRT.

Valoarea de înlocuire a locuinţelor care urmează a fi vândute şi actualizarea anuală se realizează prin ordin comun al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi al ministrului Finanţelor Publice.

Fondurile obţinute din vânzarea locuinţelor vor fi direcţionate către construirea de noi locuinţe prin ANL.

Guvernul a mai aprobat o hotărâre privind programul "Renaşterea satului românesc-10 case pentru specialişti", care va fi derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi are ca scop atragerea specialiştilor în mediul rural.

Finanţarea se va face din surse ale bugetului de stat alocate cu această destinaţie prin bugetul MDRT.

Programul prevede construirea a câte zece locuinţe de serviciu în fiecare comună din România, în mod excepţional numărul acestora putându-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt înregistrate mai multe cereri în acest sens.

Locuinţele vor fi închiriate tinerilor specialişti care decid să îşi desfăşoare activitatea în localitatea respectivă şi nu deţin în proprietate o locuinţă în comună.

Locuinţele vor fi repartizate prioritar tinerilor specialişti cu vârsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor, asistenţilor medicali şi poliţiştilor.

Autorităţile locale vor pune la dispoziţie terenuri de minimum 500 metri pătraţi pentru construirea fiecărei locuinţe, iar casele vor avea o suprafaţă construită desfăşurată de 100 metri pătraţi (pentru locuinţele cu două camere) şi 120 metri pătraţi (pentru cele cu trei camere).

Cel de-al treilea proiect vizează un program de acţiuni pe 2010 privind proiectarea şi execuţia unor lucrări de consolidare pentru reducerea riscului seismic la clădirile de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

"Prin consolidarea acestor clădiri se elimină pericolul public pe care îl reprezintă construcţiile încadrate în clasa I de risc seismic şi se urmăreşte reducerea globală a riscurilor de producere de pierderi de vieţi omeneşti, de rănire a oamenilor, precum şi de degradare sau distrugere a unor bunuri materiale, culturale şi artistice de mare valoare aflate atât în clădire cât şi în vecinătatea acesteia", potrivit MDRT.

Programul include 22 de clădiri aflate în diverse stadii de proiectare şi execuţie a lucrărilor de consolidare, preluate din programul pe anul trecut, care se vor finaliza în perioada 2010-2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici