Guvernul cere acordul FMI să vândă Oltchim prin negociere cu un investitor, nu la licitaţie deschisă

Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine, a anunţat, marţi seara, premierul Victor Ponta.

1101 afișări
Imaginea articolului Guvernul cere acordul FMI să vândă Oltchim prin negociere cu un investitor, nu la licitaţie deschisă

Guvernul cere acordul FMI să vândă Oltchim prin negociere cu un investitor, nu la licitaţie deschisă

El a precizat, la postul B1 TV, că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.

Premierul a susţinut că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.

În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele "căpuşe", să repornească secţiile care pot asigura o producţie "realistă", nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.

Întrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a arătat că principala parte a planului revine ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, acesta beneficiind şi de sprijinul ministrului Economiei.

Directorul general al producătorului de energie electrică şi termică CET Govora, Mihai Bălan, va prelua conducerea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), numirea fiind aprobată marţi de către CA al combinatului, au declarat surse din Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei din Vâlcea.

CET Govora este deţinută de Consiliului Judeţean Vâlcea.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din funcţie la începutul lunii septembrie. În locul său a fost numit, pentru o perioadă limitată, Nicolar Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.

Combinatul chimic se află în portofoliul statului, prin Ministerul Economiei.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, iar procesul de vînzare a acţiunilor statului în companie va fi reluat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici