Guvernul Cioloş vrea o creştere economică durabilă, stabilitate macroeconomică şi buget echilibrat

Relansarea durabilă a creşterii economice, stabilitatea macroeconomică, elaborarea unui buget echilibrat, crearea unui mediu propice pentru investiţii, creşterea gradului de absorţie a fondurilor europene şi crearea a noi locuri de muncă sunt principalele obiective economice ale Guvernului Cioloş.

420 afișări
Imaginea articolului Guvernul Cioloş vrea o creştere economică durabilă, stabilitate macroeconomică şi buget echilibrat

Guvernul Cioloş vrea o creştere economică durabilă, stabilitate macroeconomică şi buget echilibrat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Premierul desemnat a anunţat în plenul Parlamentului care sunt principalele obiective economice pe care şi le propune noul Guvern.

El a spus că susţinerea în continuare a creşterii economice este un obiectiv fundamental al programului său de guvernare.

De asemenea, la fel de importante sunt stabilitatea macroeconomică şi elaborarea unui buget echilibrat, amintind că în trecut s-au făcut eforturi care nu trebuie uitate.

"Economia României este integrată într-o piaţă comună la nivel european şi trebuie să ne ridicăm la acel nivel. România a făcut deja eforturi majore să revină la creştere economică durabilă în perioada post criză. Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar. Vom susţine relansarea durabilă a creşterii economice şi stabilitatea finanţelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiţii. În special vom veghea asupra structurii bugetare şi coerenţei acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit şi asumat de România", a spus premierul desemnat.

În privinţa cheltuielilor, Cioloş a spus că acestea vor fi redirecţionate spre co-finanţarea unor investiţii competitive sprijinite şi din fonduri europene, inclusiv în capital uman, instrumente financiare şi infrastructura necesară.

"Expertiza europeană pe care acest Guvern o aduce se va manifesta cu precădere în acest plan, urmărind să simplificăm şi să sporim atât cantitativ dar si calitativ absorbţia fondurilor europene, eliminarea cheltuielilor neproductive şi ineficiente, cum ar fi cele cu anumite întreprinderi autonome de stat", a spus premierul desemnat.

În ceea ce priveşte veniturile, el a amintit că există un cod fiscal adoptat recent şi se va urmări implementarea lui, acordând atenţie creării unui mediu cât mai propice pentru IMM-uri şi pentru crearea de locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor.

Referitor la absorţia findurilor europene, Cioloş a spus că avem "mari restanţe" pentru perioada financiară 2007-2013 şi se va încerca eliminarea acestora în măsura în care este posibil.

"România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. În acelaşi timp, tot în acest an, va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale şi de investiţii, acordat României pentru perioada 2014-2020", a spus Cioloş.

O provocare majoră va fi îndeplinirea condiţionalităţilor negociate de România în Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană, respectiv cadastru, achiziţii publice, reforma administraţiei publice, reformă în domeniul sănătăţii, între altele.

"O societate normală are nevoie de un sistem de sănătate funcţional, de un sistem de educaţie solid, de identitate, toleranţă şi cultură. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea domeniu cheie al programului de guvernare. Ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului şi statutului personalului medical în societate şi pe reducerea migraţiei acestora în străinătate. În educaţie, vom muta accentul de la transmiterea de informaţie spre crearea de competenţe pentru viaţa şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice. Toate aceste priorităţi se încadrează şi în ancorarea puternică a României la agenda europeană şi internaţională", le mai spus Cioloş parlamentarilor, el cerându-le totodată susţinere pentru a le putea implementa la timp.

De asemenea, el a precizat că măsurile din programul de guvernare nu sunt "exhaustive" aşa cum ar fi cele dintr-o platformă politică, deci poate suferi modificări.

"Am pregătit proiectul nostru de guvernare în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, aşa cum ar avea un partid politic şi aşa cum se pregăteşte de obicei. De aceea, măsurile incluse în proiectul nostru nu sunt exhaustive.Rămânem deschişi la idei noi şi le vom căuta activ în perioada următoare. Intentionez apoi să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja incluse în program cât şi idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar în parte. Acest exerciţiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea Bugetului 2016", a conchis Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici