Guvernul elveţian a redus la jumătate prognoza de creştere a economiei Elveţiei pentru 2015, la 0,9%

Guvernul elveţian a scăzut prognoza de creştere economică a Elveţiei pentru acest an la 0,9%, după renunţarea la plafonul minim de 1,2 franci/euro, de la 2,1% anterior, dar a arătat că nu există indicii privind un declin semnificativ al economiei elveţiene.

146 afișări
Imaginea articolului Guvernul elveţian a redus la jumătate prognoza de creştere a economiei Elveţiei pentru 2015, la 0,9%

Guvernul elveţian a redus la jumătate prognoza de creştere a economiei Elveţiei pentru 2015, la 0,9% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Elveţia s-ar putea confrunta cu o încetinire temporară a ritmului de creştere economică. Totuşi, în situaţia de faţă, nu există semnele unui declin semnificativ, cu o scădere importantă a activităţii economice şi o accelerare a ratei şomajului", se arată în raportul Secretariatului de Stat.

Secretariatul de Stat pentru Economie estimează că produsul intern brut va avansa cu 1,8% anul viitor, în condiţiile în care prognoza anterioară deciziei băncii centrale elveţiene indica o creştere de 2,4% pentru 2016, potrivit Reuters.

"Deşi aprecierea monedei elveţiene va avea un impact negativ asupra competitivităţii companiilor elveţiene, perspectivele pozitive de creştere economică în Europa şi îmbunătăţirea revenirii economice din Statele Unite ar trebui să atenueze aceste efecte negative", se arată într-un raport al experţilor guvernului de la Berna, potrivit Bloomberg.

Tot joi, banca centrală a Elveţiei a anunţat că va menţine dobânda la depozitele la vedere la minimul record de -0,75%, în line cu aşteptările economiştilor. De asemenea, instituţia a arătat că francul elveţian este în continuare supraevaluat şi că, în aceste condiţii, "va rămâne activă pe piaţa valutară, aşa cum este necesar".

Preţurile de consum vor scădea cu 1% în acest an, marcând cel mai mare declin din ultimii 60 de ani, urmând ca anul viitor rata inflaţiei să accelereze cu 0,3%, conform estimărilor guvernului elveţian.

Un nivel al inflaţiei mai scăzut decât -1% a fost înregistrat în Elveţia ultima oară în anul 1950, când preţurile de consum au coborât cu 1,6%, potrivit datelor statistice oficiale.

La jumătatea lunii ianuarie, banca centrală a Elveţiei a eliminat pragul minim de 1,2 franci/euro, decizia conducând la aprecierea monedei elveţiene cu peste 15% faţă de un coş format din alte 150 de monede.

De asemenea, cotaţia francului faţă de euro a crescut cu 10% comparativ cu nivelul de la începutul anului, anterior eliminării pragului minim franc/euro, ceea ce a afectat companiile exportatoare din Elveţia.

Thomas Jordan, preşedintele băncii centrale elveţiene, a avertizat în luna februarie asupra faptului că economia Elveţiei ar putea înregistra unul sau două trimestre de contracţie, pe fondul aprecierii francului elveţian faţă de euro şi dolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici