Guvernul italian a avut discuţii preliminare cu oficialii FMI pentru un sprijin financiar

Guvernul italian a avut discuţii preliminare cu oficialii FMI privind un eventual sprijin financiar, necesar pentru a putea face faţă crizei datoriilor de stat, cofinanţat de bănci centrale din Europa, însă nu a fost luată nicio decizie, au declarat surse apropiate situaţiei.

176 afișări
Imaginea articolului Guvernul italian a avut discuţii preliminare cu oficialii FMI pentru un sprijin financiar

Mario Monti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul premier italian Mario Monti a prezentat marţi miniştrilor Finanţelor din zona euro măsurile fiscale pe care intenţionează să le adopte, iar sursele citate au afirmat că guvernul de la Roma nu va trimite oficial o solicitare de sprijin către FMI înainte de prezentarea proiectului de buget, programată pentru 5 decembrie.

În Spania, Partidul Popular, care a câştigat alegerile de pe 20 noiembrie, ia în calcul solicitarea unui pachet de finanţare externă pentru a sprijini finanţele publice, potrivit unor surse apropiate partidului.

Mai mulţi politicieni spanioli au dezminţit informaţia.

Situaţia Spaniei este complicată de faptul că noul premier, Mariano Rajoy, nu şi-a format cabinetul, iar guvernul nu va fi învestit probabil până pe 20 decembrie. Premierul îşi va prezenta însă cele mai importante proiecte economice pe 8 decembrie.

O sursă apropiată discuţiilor preliminare dintre Italia şi FMI a declarat că cele două părţi poartă discuţii la nivel înalt de câteva săptămâni, care au devenit mai tensionate de la mijlocul săptămânii trecute, când Germania s-a poziţionat clar împotriva unei intervenţii directe a Băncii Centrale Europene în sprijinul Romei.

"Discuţiile se învârt în jurul unui program de urgenţă de 400 miliarde euro. Italia nu a depus o solicitare, însă discuţiile progresează în această direcţie", a arătat oficialul citat.

FMI are însă în prezent la dispoziţie resurse de numai 380 miliarde de dolari. Cele mai mari economii ale lumii discută în cadrul G20 consolidarea trezoreriei Fondului.

Reprezentanţii FMI au dezminţit informaţiile.

"FMI vrea să reafirme că nu există discuţii cu autorităţile italiene sau spaniole privind orice formă de finanţare FMI", a arătat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Ziarul La Stampa scria la finele săptămânii trecute că Italia discută cu FMI despre un pachet de finanţare externă de 400-600 miliarde euro, informaţie de asemenea dezminţită de Fond.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici