Guvernul justifică plafonarea contribuţiei la pensii private

Guvernul justifică menţinerea la 2% din venitul brut a contribuţiei fiecărui angajat la fondurile de pensii private prin nevoia de control al deficitului sistemului public de pensii, în contextul în care volumul veniturilor bugetare este inferior cheltuielilor, şi asigură că plafonarea e temporară.

26 afișări
Imaginea articolului Guvernul justifică plafonarea contribuţiei la pensii private

Guvernul justifică plafonarea contribuţiei la pensii private (Imagine: Mediafax Foto)

"Menţinerea în anul 2009 a nivelului de 2% la contribuţiile către fondurile de pensii administrate privat este motivată de nevoia de consolidare şi control al deficitului sistemului public de pensii, în condiţiile în care nivelul veniturilor bugetare este inferior nivelului cheltuielilor bugetare. Măsura este temporară, obiectivul de îmbunătăţire a sustenabilităţii sistemului de pensii în ansamblu fiind în continuare prioritar pe termen scurt şi mediu", se arată într-un document guvernamental.

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede că, în termen de 8 ani de la începerea activităţii de colectare, respectiv până în 2016, cota de contribuţie la sistemul privat de pensii va fi majorată la 6% din veniturile brute ale participanţilor, cu o creştere anuală de 0,5 puncte procentuale, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an. Pe baza acestui grafic, contribuţia trebuia majorată la 1 ianuarie 2009 la 2,5% din venitul brut.

Prin proiectul de buget pentru 2009, Guvernul a decis însă să menţină cota de contribuţie la nivelul de 2% din 2008, plafonare care, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, va reduce cu peste 80 milioane euro suma virată în acest an în conturile celor 4,6 milioane de contributori.

Menţinerea contribuţiei la nivelul de anul trecut a determinat cinci diplomaţi ai ţărilor care domină piaţa pensiilor private, cu o cotă de peste 80%, să îi solicite premierului Boc să revină asupra deciziei, aceştia avertizând că actuala cotă va afecta pe termen lung sumele pe care le vor încasa viitorii pensionari, dar şi interesele companiilor prezente pe această piaţă.

Citeşte şi:

Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici