Guvernul reduce intervalul privind ponderea în PIB a cheltuielilor de personal

Guvernul a decis să reducă cu un punct intervalul privind ponderea în Produsul Intern Brut a cheltuielilor de personal prevăzut până în anul 2015, astfel încât de la 9,4% din PIB să se ajungă la 7% din PIB în următorii şase ani, şi nu la 6% din PIB cum prevede actuala formă a legii.

21 afișări
Imaginea articolului Guvernul reduce intervalul privind ponderea în PIB a cheltuielilor de personal

Guvernul reduce intervalul privind ponderea în PIB a cheltuielilor de personal (Imagine: Mediafax Foto/Andreea Balaurea)

Modificarea a fost introdusă în şedinţa de duminică a Guvernului, prin acceptarea unui amendament formulat în acest sens la proiectul legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.

"Un prim amendament se referă la ponderea în PIB prognozată a cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, care se va reduce până în 2015 la 7% şi nu la 6% cum fusese în varianta iniţială", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean

Legea de salarizare unitară prevede, în forma înaintată Parlamentului, că majorările salariale anuale vor fi efectuate astfel încât ponderea în Produsul Intern Brut prognozat a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar să se reducă progresiv, de la 9,40% în 2009 la 6% în anul 2015 şi în anii următori.

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a declarat în luna august, la finalul primei evaluări a acordului stand-by, că ponderea cheltuielilor cu salariile din sectorul bugetar va fi redusă anual cu 0,5% din PIB, din 2010, astfel încât să reprezinte sub 6% din PIB după următorii 4-5 ani.

"S-a ajuns de la 7,5% din PIB la 9% din PIB să reprezinte cheltuielile cu salariile. (...) Anticipăm scăderi de 0,5% în următorii 4-5 ani, până
când cheltuielile cu salariile vor reprezenta sub 6% din PIB", a spus Franks.

FMI a fixat ca ţintă reducerea cheltuielilor cu salariile până la sub 6% din PIB pentru anul 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici