Guvernul retrage garanţiile băncilor care nu au acordat credite la Prima Casă

Guvernul va retrage garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul Prima Casă, sumele urmând să fie redistribuite către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.

83 afişări
Imaginea articolului Guvernul retrage garanţiile băncilor care nu au acordat credite la Prima Casă

Guvernul retrage garanţiile băncilor care nu au acordat credite la Prima Casă (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Le vom lua acestor bănci sumele alocate şi le vomredistribui către alte bănci care s-au mişcat mai bine.Sunt trei bănci care nu au acordat niciun euro şialte patru bănci care au consumat între 0,1 şi 3% din fondurilerezervate", a declarat preşedintele Fondului Naţional de Garantarea Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, la finalul discuţiei cupremierul Emil Boc.

Garanţii reprezentând 40% din suma redistribuită vor fi folositepentru credite la case nou-construite.

Surse oficiale au declarat că pe lista băncilor cu rezultateslabe în acordarea de credite prin programul "Prima Casă" şi cărorale vor fi retrase fondurile se află Emporiki,Intesa, Credit Europe,Bancpost, Piraeus şiCEC.

Cele mai multe dosare de creditare au fost încheiate deBRD, BCR,Raiffeisen, Banca Transilvania şiVolksbank, acestea urmând să beneficieze defonduri suplimentare.

"Sunt doar patru bănci care au acoperit 88% din garanţiaalocată. Am transmis băncilor cu rezultate slabe scrisori deatenţionare şi ne-au informat că dosarele sunt încă în lucru şiurmează să fie deblocate, dar îmi este greu să cred că dacă pânăacum nu au aprobat nimic, vor aviza în perioada imediat următoare2.000 de dosare", a spus Şaramet.

Fondul de Garantare a Creditelor IMM a aprobat până în prezentun număr de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garanţiastatului în vedrea achiziţionării unei case, cele mai multesolicitări fiind însă formulate pentru locuinţe construite înaintede 1989, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc.

Numărul dosarelor aprobate reprezintă garanţii totale de220 milioane euro, din plafonul de un miliard eurogarantat de Guvern.

Garanţia medie aprobată de Fond este de 41.600 euro, din nivelulmaxim de 60.000 euro garantat de stat.

Alte 5.200 dosare sunt în analiza internă aFondului, media de procesare fiind de 150 contracte pezi.

Conform datelor prezentate de şeful Guvernului, 48% din totalulsolicitărilor de creditare au fost depuse pentru apartamente cudouă camere construite înainte de 1989, cele mai multe cereri fiindînregistrate în municipiul Bucureşti (34%) şi în judeţele Cluj(7,15%), Timiş (5,57%), Braşov, Iaşi, Sibiu şi Constanţa.

"Cred că Fondul Naţional de Garantare a făcut tot ce esteposibil pentru a reduce cu zece zile perioada de procesare internăa dosarelor, cererile fiind partic rezolvate într-un interval decinci zile. Sper ca şi băncile să proceseze rapid aceste dosare", aspus Boc.

El a arătat că volumul dosarelor de creditare încheiate de băncipentru programul "Prima Casă" va fi reevaluat odată la trei luni, iar garanţiile vor fi realocate în funcţie degradul de utilizare.

Radu Gheţea: CEC seva conforma deciziei Guvernului

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declaratpentru MEDIAFAX că banca se va conforma la o eventuală decizie aGuvernului de a reduce plafonul alocat pentru bancă.

"Dacă ei hotărăsc diminuarea plafonului, ne conformăm. Am datcredite în lei şi vom continua să acordăm împrumuturi înplafonul care va fi afectat CEC Bank. Săptămânaviitoare vom ieşi cu o ofertă îmbunătăţită", a declarat Gheţea.

El a menţionat că banca a acordat sub 100 de împrumuturi,exclusiv în lei, în cadrul programului "Prima Casă", dar că are înanaliză circa 400 de dosare de credite.

"Sunt, totuşi, români care gândesc la fel ca mine, şi anume căEURIBOR, mai devreme sau mai târziu, nu va rămâne la nivelurileactuale şi poate nici cursul de schimb nu se va menţine", aîncheiat Gheţea.

ReprezentanţiiIntesa Sanpaolo Bank susţin că în septembrie nu s-a tras niciuncredit pentru "Prima Casă"

Totodată, reprezentanţii Intesa Sanpaolo Bank au afirmat că, înluna septembrie, nu s-a tras niciun credit pentru "Prima Casă",deşi unele au fost aprobate de bancă şi de Fondul de Garantare.

"Până în prezent au fost trase cinci credite şi avem dosare înanaliză la nivelul reţelei băncii în valoare de 7,7 milioane deeuro", au afirmat reprezentanţii Intesa SanpaoloBank.

Oficiali aiEmporiki Bank: Instituţia continuă să participe laprogram

Oficiali ai Emporiki Bank România au menţionatcă instituţia participă în continuare la program., deşi banca nu aacordat până acum niciun credit, în condiţiile în care procedurilede lucru sunt în pregătire.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici