Guvernul SUA ar putea rămâne fără buget după 30 septembrie

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a respins în mod neaşteptat proiectul de cheltuieli publice al guvernului federal după 30 septembrie, când se încheie anul fiscal, aripa conservatoare a Partidului Republican cerând scăderea semnificativă a sumelor alocate de la buget.

263 afișări
Imaginea articolului Guvernul SUA ar putea rămâne fără buget după 30 septembrie

Guvernul SUA ar putea rămâne fără buget după 30 septembrie (Imagine: Shutterstock)

Rezultatul surprinzător al votului reprezintă o nouă gafă pentru liderii republicani din Cameră, care nu reuşesc să ţină sub control aripa conservatoare a partidului. Republicanii au dat asigurări, înainte de programarea votului, că legea va trece de Cameră.

Anul fiscal se încheie pe 30 septembrie, iar Congresul este în vacanţă săptămâna viitoare. Proiectul respins miercuri viza funcţionarea Guvernului în condiţii normale până pe 18 noiembrie.

Conservatorii, apropiaţi mişcării Tea Party care militează pentu scăderea defiitului bugetar prin reducerea cheltuielilor guvernului federal, au votat în repetate rânduri în ultimii ani în afara liniei partidului.

Incidentul ar putea clătina din nou încrederea investitorilor şi a populaţiei în liderii de la Washington, după disputele dure din acest an din Congres privind deficitul şi plafonul datoriei de stat.

Guvernul era să rămână fără buget în aprilie din cauza disputelor din Congres, iar în august neînţelegerile dintre politicieni au adus Trezoreria la marginea intrării în default (incapacitate de plată).

Liderii republicani au declarat că vor găsi o soluţie pentru trecerea proiectului de cheltuieli, pentru a nu bloca activitatea guvernului.

Miercuri seară, o comisie din Congres a apropat o măsură care va permite Camerei să reprogrameze de urgenţă votul, însă nu este clar cum va fi modificat proiectul pentru a atrage mai mulţi congresmeni.

Proiectul a picat cu 195 de voturi pentru şi 230 împotrivă, 48 de republicani conservatori alăturându-se democraţilor în rândurile opoziţiei. Numai şase democraţi au votat pentru.

Democraţii sunt nemulţumiţi că Partidul Republican a reuşit să impună scăderea cu 1,5 miliarde de dolari a subvenţiilor pentru dezvoltarea de automobile electrice, măsură menită să reducă deficitul creat de creşterea costurilor legate de dezastre naturale.

Pentru a atrage mai mulţi democraţi de partea lor, republicanii ar putea renunţa la această măsură, însă o astfel de strategie i-ar îndepărta şi mai mult pe conservatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici